Economie

(Presa din România) Autoritățile LUCREAZĂ serios la realizarea gazoductului IAȘI – UNGHENI

Guvernul a publicat zilele trecute lista ieşenilor care vor primi despăgubiri în urma exprorierilor necesare construirii gazoductului Iaşi – Ungheni. Imobilele ce urmează a fi supuse exproprierii sunt situate pe raza a şapte comune ieşene, respectiv Dumeşti, Leţcani, Rediu, Popricani, Aroneanu, Victoria şi Golăieşti, iar suma totală a acestora a fost stabilită de expropriator la 902.000 lei (aproximativ 200 000 euro – N.R.) . „Sumele individuale prevăzute la alin. (1) se virează de către Secretariatul General al Guvernului, în termen de cel mult 30 de zile de la data solicitării acestora, într-un cont bancar deschis pe numele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale la dispoziţia proprietarilor de imobile, pentru lucrarea de utilitate publică de interes naţional prevăzută la art. II, în vederea efectuării despăgubirilor în cadrul procedurilor de expropriere, în condiţiile legii”, se arată în Hotărârea de Guvern 504/2013.

VEZI LISTA COMPLETA AICI:

“Unii primesc chiar nişte sume foarte bune”

Samsarii imobiliari spun că sumele oferite de Guvern pentru aceste terenuri sunt mai mari decât cele pe care le-ar fi obţinut în urma vânzării imobilelor respective. “Eu cunosc proiectul şi chiar am văzut şi lista respectivă. Din ce am observat, unii primesc chiar nişte sume foarte bune pentru terenurile lor, iar ca idee de ansamblu, sumele sunt mai mari decât valorează terenul. Altul este, însă, avantajul. Să ne gândim că din suprafaţa totală de teren este folosită o suprafaţă, dar terenul este dat în folosinţă, nu cumpărat. Astfel că omul care şi-a dat fâneaţa pentru gazoduct, după ce se termină lucrările va cosi în continuare. Terenul nu e pierdut”, ne-a spus Ioan Zapodeanu. Cea mai bună “afacere” în urma contruirii acestui obiectiv naţional a făcut-o fostul subprefect Vasile Eţcu, în prezent auditor public extern în cadrul Camerei de Conturi Iaşi. Numele lui Vasile Eţcu apare în lista publicată de Guvern de opt ori, cu o suprafaţă totală de peste 11.000 mp teren arabil în extravilanul comunei Rediu şi 373 mp teren intravilan din municipiul Iaşi, pe strada Bucium. Pentru terenul intravilan, Eţcu urmează să primească 2.473 lei, ceea ce înseamnă 6,6 lei/mp. În schimb, Eţcu primeşte aceeaşi sumă şi pentru fiecare metru pătrat dintr-un teren arabil din extravilanul comunei Rediu, respctiv 2.347 lei în schimbul a 354 mp.

“Refuz să comentez orice”

Celelalte suprafeţe de teren arabil din extravilanului comunei Rediu au fost calculate la comun de guvernanţi, fostul subprefect urmând să primească 71.140 lei pentru o suprafaţă totală de 10.700 mp, respectiv aceeaşi sumă de 6,6 lei/mp. În total, acesta urmează să primească aproape 76.000 lei, adică 17.200 de euro.
Vasile Eţcu nu a dorit să stea la discuţii pe marginea acestui subiect, arătându-se deranjat de interesul pentru un astfel de subiect. “Nu înţeleg de ce mă sunaţi pe mine, nu sunt persoană publică. Dacă iau aceşti bani, nu îi iau degeaba. Aşa să scrieţi în ziar, că refuz să comentez orice pe marginea acestui subiect”, ne-a declarat Vasile Eţcu. Provenienţa terenurilor de pe urma cărora Vasile Eţcu va încasa bani de la bugetul de stat în vederea cosntrucţiei gazoductului Iaşi – Ungheni este reflectată în ultima declaraţie de avere datată pe 13 mai şi publicată pe site-ul Curţii de Conturi. Astfel, terenul de 1000 mp din municipiul Iaşi a fost cumpărat împreună cu soţia sa în 2002, un sfert dintr-un teren de 1,33 ha din Rediu i-a revenit prin moştenire în 2007, iar un alt teren agricol de 5000 mp din aceeaşi comună le-a fost donat soţilor Eţcu în 1997. Tot declaraţia de avere arată un teren agricol de 62,41 ha în Rediu, cumpărat împreună cu soţia sa în 1999-2000.

Va costa 20 de milioane de euro

Lista cuprinde în total 375 de suprafeţe de teren care nu au fost evaluate în funcţie de categoria terenului, ci raportat la comuna din care face parte. Spre exmplu, 1 mp de teren în Dumeşti şi Golăieşti a fost evaluat la 0,88 lei, în Leţcani, Aroneanu, Victoria şi Poricani în jurul sumei de 1,5 lei, iar în Rediu la 6,6 lei. Aşa se face că cele mai mari sume oferite ca despăgubiri de Guvern vor reveni proprietarilor din Rediu. Printre aceştia se numără Corina Grigoriu cu 60.000 lei pentru un teren de peste 9.000 mp, Anton Vieru cu 54.600 lei pentru un teren de 8.200 mp, Gheorghe Petrucă cu 48.000 lei pentru un teren de circa 7.300 mp şi Mihai Ochişanu cu 42.000 lei pentru un teren de 6.300 mp. La polul opus se situează Gheorghe Borş din comuna Leţcani care va primi puţin peste 13 lei pentru cei 9 mp necesari construirii gazoductului şi Elena Ţugui din Aroneanu care va primi peste 21 lei pentru 14 mp. Totodată, lista cuprinde şi nişte coincidenţe de nume interesante, printre cei vizaţi aflându-se cetăţeni care poartă acelaşi nume cu al comisarului de poliţie Vasile Zacornea sau al deputatului PSD Constantin Adăscăliţei. “Este doar o coincidenţă de nume, nu am teren în Leţcani. În plus, pe unde am eu terenuri, nu trece gazoductul”, ne-a spus deputatul social-democrat Constantin Adăscăliţei. Gazodudctul Iaşi – Ungheni urmează să interconecteze reţelele de gaz ale României şi Republicii Moldova şi va putea transporta 1,5 miliarde metri cubi de gaze anual. În perioada următoare va trebui să fie numit câştigătorul licitaţiei, proiectul fiind evaluat la circa 20 milioane euro, bani veniţi de la Comisia Europeană.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *