CSI / Rusia

(PRESA GERMANĂ) Care sunt obiectivele lui Putin în Siria?

Mulţi observatori politici sunt sceptici că o creştere a prezenţei militare ruse în Siria este posibilă în condiţiile actuale. Rusia are deja probleme presante. Anexarea Crimeei şi războiul hibrid din Donbaspreseaza greu asupra bugetului. Preţurile la petrol şi gaze sunt în scădere pe fondul sancţiunilor şi antisanctiunlor care omoară standardul de viaţă al ruşilor.

De aceea, în aceste condiţii o nouă aventură militară este costisitoare. Dar, la sfârşitul primei săptămâni a lunii septembrie, secretarul de stat al SUA John Kerry l-a avertizat pe omologul sau rus Serghei Lavrov că „escaladarea bruscă a conflictului” va duce la noi victime şi creşterea numărului de refugiaţi din Siria. Dar mai presus de toate, Kerry a subliniat, acţiunile Moscovei ar putea duce la o confruntare cu coaliţia ţărilor occidentale şi arabe împotriva „Statul Islamic” (ISIS).

Dacă Moscova vrea cu adevărat să consolideze sprijinul regimului dictatorului sirian Assad, ce obiective urmăreşte?

Iată ce spun comentatorii în presă germană:

Putin vrea să inunde Europa cu refugiaţi

„Calculul rece al lui Putin în Siria” – aşa este intitulat comentariul în ziarul Frankfurter Rundschau. Autorul enumeră posibile dovezo ale mişcării de trupe şi arme ruseşti în Siria şi continuă:

„Deşi Putin a declarat public că fosta superputere urmăreşte doar să creeze „o coaliţie internaţională în lupta împotriva terorismului şi extremismului”, el are o serie de motive proprii. Zilele trecute, şeful de la Kremlin ne dădăcea spunând că drama refugiaţilor este cauzată de brutalitatea ISIS, nu de regimul lui Assad. Cu toate acestea, el este conştient că înteţirea luptelor în Siria, cu ajutorul armelor ruseşti moderne, va conduce la o creştere bruscă a numărului de refugiaţi în Europa.

Calculul cinic al lui Putin urmăreşte în mod clar să arunce Uniunea Europeană într-o criză umanitară şi politică permanentă, că represalii de răspuns pentru politică UE în ceea ce priveşte Ucraina şi sancţiunile.

În plus, Kremlinul este îngrijorat de numărul în creştere rapidă al jihadiştilor vorbitori de limba rusă. Ei constituie al treilea cel mai mare contingent de imigranţi, după Tunisia şi Arabia Saudită, care lupta de partea ISIS. Puţin ar preferă să-i distrugă pe aceşti militanţi islamişti direct în Siria, să nu aştepte întoarcerea lor în Rusia.

În acelaşi timp, sub pretextul luptei împotriva ISIS, avioanele ruseşti ar putea lovi şi alte părţi implicate în conflict. Scopul Moscovei este să slăbească presiunea asupra regimului lui Assad, ai cărui armata este demoralizată”, – scrie Frankfurter Rundschau.

Ar fi mai bine dacă Rusia îi acordă azil lui Assad

În versiunea online a ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, Peter Sturm scrie că până când Moscova nu este de acord cu demisia lui Bashar al-Assad, situaţia actuală nu se va schimbă. Dar Rusia ar putea face un mare serviciu lumii, subliniază autorul:

„Problema Siriei şi a întregii regiuni este faptul că nimeni nu poate indică un drum care să ducă la sfârşitul războiului civil. Prin urmare, americanii au dreptate să respingă intervenţia militară a Rusiei, care este motivată în mod clar de salvarea regimului lui Assad. Rusia încă de la început a fost o parte a problemei. Nu au existat semne că intervenţia militară activă a preşedintelui Puţin va contribui dintr-o dată la soluţionarea crizei. Acest lucru este cu atât mai imposibil, deoarece Moscova, că şi mai înainte, nu permite abdicarea lui Assad. Propuneri constructive nu au fost propuse încă. Aparent, prea multe părţi implicate în conflict se bazează pe o victorie militară pe cont propriu.”

Între timp, vărsarea de sânge şi fugă locuitorilor din Siria continuă. Cine ar îndrăzni să-i condamne pe refugiaţi pentru asta? Dar dacă Moscova ar acordă azil lui Assad, ar putea astfel oferi un serviciu Siriei şi întregii lumi”- subliniază Peter Sturm.

În ziarul Süddeutsche Zeitung, Paul-Anton Krüger scrie că tragedia din Siria nu trebuie să fie redusă doar la teroarea ISIS.

El observă: „Sfârşitul vărsării de sânge se poate obţine doar politic. El trebuie să fi sprijinit atât de ţările implicate în conflict – cele din Golf şi Iran – dar şi de SUA şi Rusia… Dacă Moscova va încerca acum să forţeze soluţia militară în favoarea lui Assad, acest lucru va duce doar la escaladarea conflictului şi la noi suferinţe. Câştigători vor fi jihadiştii.

În Siria, este necesar să se asigure siguranţă tuturor minorităţilor. În perioada de tranziţie, Assad şi regimul sau încă mai pot juca un rol. Dar un viitor paşnic cu Assad nu va există. Acest lucru trebuie să-l recunoască toată lumea”, încheie Süddeutsche Zeitung.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *