Politică

(PRESĂ INTERNAŢIONALĂ) R. Moldova, calul de bătaie al Kremlinului. Premierul Gaburici tinde să devină o problemă pentru Putin

Văzut că un om de afaceri cu opţiuni pro-occidentale, Gaburici poate reprezenta o provocare pentru intenţia Rusiei de a redobândi controlul asupra fostelor republici sovietice din Europa de răsărit. În ciuda unor relaţii economice intense cu Rusia, partidele pro-europene din R. Moldova au înregistrat o ascensiune constanţa în ultimii ani, iar desemnarea lui Chiril Gaburici în funcţia de prim-ministru poate reprezenta un factor decisiv pentru stabilirea viitoarei traiectorii a ţării, scrie Wall Street Journal.

Republica Moldova, calul de bătaie al Kremlinului

Una dintre cele mai sărace ţări ale Europei, R. Moldova, a fost şi victima constanţa a agresiunilor Kremlinului, încă de la declararea independenţei, în 1990.

Primul conflict înregistrat după căderea blocului sovietic a fost cel din Transnistria, regiune de peste Nistru la care moldovenii au trebuit să renunţe după ce populaţia rusofonă din zona a optat pentru menţinerea unei legături strânse cu Moscova.

Chiar şi la această ora, 1.000 de militari ruşi sunt menţinuţi în zona, deşi acordul încheiat cu Moscova stabilea retragerea forţelor armate din Transnistria în 2002.

Viziunea liderilor de la Kremlin asupra Moldovei este aceea de stat tampon aflat sub influenţă directă a Moscovei, iar acest lucru nu este unul care să se modifice peste noapte.

Trei ani de reforme

Chiar şi cu trupele ruseşti staţionate la graniţa estică, moldovenii au optat în noiembrie 2014 pentru un Parlament preponderent pro-european, iar după câteva luni de negocieri numirea lui Gaburici în fruntea guvernului de la Chişinău arată că orientarea către Europa este constanţa.

La depunerea jurământului, premierul moldovean s-a angajat că până în 2018 să înfăptuiască reformele necesare pentru că ţară să îndeplinească criteriile de aderare la UE.

Preferinţă moldovenilor pentru Europa occidentală are în spate şi alte considerente decât cele politice.

40% din exporturile R. Moldova ajung în Uniunea Europeană, iar companiile din Chişinău doresc să intensifice aceste contacte comerciale, pe măsură ce piaţă din Rusia, cu o influenţă de 25% în exporturile produselor moldoveneşti, se prăbuşeşte pe zi ce trece.

Convingeri testate

Dintr-un anumit punct de vedere, moldovenii au plătit deja tributul pentru opţiunile care nu au fost pe placul Moscovei.

În 2013, Kremlinul a interzis importurile de vin din Moldova, că represalii economice înainte de organizarea unui summit comun cu reprezentanţii Uniunii Europene, iar fructele au avut aceeaşi soarta un an mai târziu pentru întărirea legăturilor dintre Bruxelles şi Chişinău.

Ameninţările la care a recurs Rusia au vizat inclusiv întreruperea livrării de gaze naturale şi petrol.

Prin prisma recentelor evenimente din Ucraina şi Georgia, R. Moldova se poate aştepta la un traseu de accedere în Europa împânzit cu obstacole, dacă Vladimir Puţin decide să testeze convingerile pro-europene ale localnicilor.

Faptul că Republica Moldova îşi asumă acest risc este o veste îmbucurătoare, consideră jurnaliştii publicaţiei Wall Street Journal.

Faptul că nu va putea conta însă pe un sprijin substanţial din partea vesticilor europeni spune ceva mai mult despre clubul european în care Chişinăul aspiră să se integreze.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *