(Presă română) “Republica Moldova devine inamic declarat al Bruxelles-ului”, susține sociologul Dan Dungaciu
"Republica Moldova a cazut de pe harta, adica de pe harta interesului imediat al UE, dar a intrat pe harta preocuparilor si ingrijorarilor Bruxelles-ului. In acest moment, Chisinaul nu mai indeplineste nici macar criteriile politice de asociere cu UE, iar Vilnius nici macar nu se mai intrezareste la orizont. Reactiile recente ale institutilor europene – Comisie, Consiliul Europei, Comisia de la Venetia etc. – arata asta mai limpede decat oricand", a precizat într-un interviu pentru ziare.com Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane si fost consilier al președintelui interimar Mihai Ghimpu pe probleme de intergrare europeană a Republicii Moldova.
În opinia lui Dan Dungaciu, "Europa institutionala sanctioneaza unanim Chisinaul pentru ce a putut vota tandemul Filat-Voronin in Parlamentul de la Chisinau". Mai mult, sociologul precizează că parcursul european al Republicii Moldova s-a "gripat zdravăn": "Am incercat sa facem UE, dar ne-a iesit tot URSS. Cam asta ar putea sa admita si premierul R.Moldova astazi".
Dan Dungaciu a vorbit și despre presiunile tot mai mari pe care Federația Rusă le face în Republica Moldova, începând cu 2013. "Motivul e foarte clar: Chisinaul trebuia blocat in parcursul sau spre UE. Nu conteaza ce se intampla acolo, nici macar anticipatele, conteaza ca in R.Moldova sa fie haos. Si cu sprijinul asumat sau nu al politicienilor de la Chisnau, s-a obtinut exact asta: haos, dezamagirea europenilor, compromiterea definitiva a unor lideri democrati, pana mai ieri in gratiile europenilor", subliniaza sociologul.
În ceea ce privește autoritățile de la București, Dan Dungaciu crede că trebuie regândită total relația cu Republica Moldova, de la viziuni și perspective la instituții. "Trebuie ca R.Moldova sa fie asumata ca proiect nu doar in vorbe, dar si la nivel institutionalizat (…) Nu in ultimul rand, tacerea de la nivel mediatic. R.Moldova nu este subiect si asta se vede cu ochiul liber. Pe 6 mai, de exemplu, s-au implinit 23 de ani de la Podul de Flori, cand, pentru prima data, s-a trecut frontiera URSS fara acte, iar oamenii incingeau hore de bucurie in mijlocul Prutului. Au participat atunci peste un milion de persoane, intr-o actiune unica si care a lasat masca Moscova. Nimeni nu mai vorbeste despre asta, nimeni nu a mai consemnat evenimentul… R.Moldova a iesit din scena interesului public. E un esec pe care trebuie sa ni-l asumam. Acesta ar fi punctul de plecare."
ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!