(PRESĂ ROMÂNEASCĂ) Preocupaţi de propriile dispute interne, moldovenii nu prea au habar cine sunt candidaţii pentru Cotroceni
Preocupați de propriile dispute interne, dar şi de tensiunile din Ucraina, moldovenii nu prea au habar cine sunt candidații pentru Cotroceni, scrie digi24.ro.
În ciuda vizitelor reciproce, a discursurilor şi a prieteniei dintre politicieni români şi moldoveni, la Chişinău nu există nicio urmă de campanie pentru prezidenţialele de la Bucureşti. Iar trecătorii, mulţi dintre ei cetățeni români, nici nu ştiu că pe 2 noiembrie sunt așteptați în patru centre de vot din oraş.
Nici măcar în cele mai aglomerate zone din Chișinău nu există un banner sau măcar un afiș electoral care să indice un interes minim pentru alegerile prezidențiale din România.
Numărul secțiilor de vot din Republica Moldova a crescut față de alegerile precedente de la 13 la 21, semn că măcar la nivel teoretic politicienii români mizează pe voturile din țara vecină. Mai ales că numărul de moldoveni care au primit cetățenie române a crescut accelerat în ultimii ani. Dar, spre deosebire de cetăţenie, mesajele electorale româneşti trec cu greu Prutul.
Ceea ce par să nu ştie prezidenţiabilii de la Bucureşti este că unii dintre românii moldoveni sunt gata să voteze… pe cine nu candidează.
„La mine părinții tot merg cu Băsescu și nu știu personal, nu prea atrag atenția la lumea politică. – (Rep.: Traian Băsescu nu mai are dreptul să candideze) -Nu?! Ei bine, nu știu, atunci!”, spune o persoană.
O confuzie firească, uşor de explicat de către un specialist. „Preferințele pe care le au cetățenii Republicii Moldova, ele sunt mai puțin corelate la politicile interne ale guvernanților. De aceea să nu vă surprindă atunci când electoratul de aici va avea alte preferințe decât cetățeanul din interiorul României”, explică analistul politic Mihai Cernencu.
Însă, într-o discuţie la modul general, este uşor de constatat că aşteptările electoratului de la Chișinău sunt aceleaşi ca oriunde în lume, atunci când vine vorba despre profilul candidatului ideal.
„Calități bune, pentru drepturile omului, pentru binele poporului. Numai cu poporul, eu așa socot că ar trebui să fie, să fie bun la suflet, să ajute, omenos oricum”. „Cinstit și atât, asta este principala trăsătură, pentru mine”.
În 2009, la alegerile pentru președintele României, în secțiile din Republica Moldova au votat în turul întâi 8.700 de persoane, iar în cel de-al doilea, puțin peste 12.000. Între timp, numărul posibililor votanţi a crescut cu 200.000.
sursa: digi24.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!