Actualitate

Președinta Parlamentului European: „Locul Republicii Moldova este în Europa”

Vineri, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, se află într-o vizită de lucru la Chişinău, unde s-a întâlnit cu șefa statului Maia Sandu şi s-a adresat parlamentului Republicii Moldova, reunit într-o sesiune plenară specială, informează un comunicat de presă al legislativului european.

În Republica Moldova, Metsola urmează să aibă întrevederi şi cu preşedintele parlamentului, Igor Grosu, cu prim-ministrul Natalia Gavriliţa, şi să discute cu tineretul la o reuniune publică.

În discursul ei către parlamentul de la Chişinău, Metsola a afirmat: ”Am venit aici cu un singur mesaj: locul Republicii Moldova este în Europa. Viitorul nostru trebuie să fie împreună, iar Parlamentul European va face tot ce este necesar pentru a fi alături de voi, pe calea către statutul de membru al Uniunii Europene. Aceasta trebuie să fie istoria pe care o vom scrie împreună – în folosul tuturor celor din Europa”.

”Trăim vremuri instabile. Cu preţuri în creştere accelerată la energie şi electricitate, cu penurii alimentare şi şomaj tot mai mare. Iar toate acestea se întâmplă în contextul unui război ilegal pe continentul nostru – la frontierele voastre – cu un autocrat care transformă furnizarea de energie în armă şi cu propagandă şi dezinformare care riscă să ducă tot mai mulţi oameni către confortul periferiilor”, a continuat Metsola.

În ceea ce priveşte candidatura la UE, preşedinta a reamintit că Parlamentul European a fost prima instituţie a Uniunii care a cerut acordarea statutului de candidate Republicii Moldova şi Ucrainei.

”Am făcut asta deoarece Republica Moldova aparţine familiei noastre europene. Fiindcă ştim că Europa înseamnă deschiderea porţilor, dărâmarea zidurilor şi comuniunea. Este un mod de viaţă”.

”Acordarea statutului de candidată la UE este o ocazie istorică pentru Republica Moldova de a-şi întări democraţia, de a responsabiliza tineretul şi de a construi o ţară modernă şi rezistentă la încercări. De asemenea, este un moment istoric pentru Europa. Este un drum cu două sensuri, noi dorim ceva din Republica Moldova în Europa, nu ceva din Europa în Republica Moldova”.

Metsola a mai declarat că ”Parlamentul European are convingerea că, pentru a oferi ţării dumneavoastră o cale clară către aderare, trebuie să existe claritate privind aşteptările încă de la început. Când se fac reforme, evaluările noastre nu trebuie să întârzie”.

În ceea ce priveşte situaţia economică şi energia, preşedinta PE a făcut apel la unitate ”în aceste vremuri tulburi” ”în faţa celor care încearcă să ne dezbine” – cei care ”răspândesc dezinformare pentru a provoca agitaţie politică” şi care ”ameninţă şi şantajează folosind ca pârghie energia”.

”Uniunea Europeană va continua să ajute Republica Moldovă să îşi diversifice sursele de energie pentru a evita destabilizarea în continuare. Statele noastre membre au facilitat deja noi interconexiuni. Aceasta este solidaritatea europeană deplină, în toate privinţele, manifestându-se vizibil”, a subliniat ea.

”Înţelegem că inflaţia în creştere şi facturile mai mari le creează greutăţi oamenilor. Parlamentul European a adoptat măsuri temporare de liberalizare pentru anumite produse agricole moldoveneşti. Şi chiar ieri (joi – n.r.) am aprobat reglementări care facilitează transportul rutier de mărfuri în Uniunea Europeană pentru firmele şi şoferii moldoveni. Acest lucru va contribui la stimularea exporturilor din Republica Moldova în aceste vremuri foarte grele”, a mai arătat Metsola, citată în comunicatul PE. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *