MoldovaPoliticăUcraina

Președinta R. Moldova salută recunoașterea de către Ucraina a limbii române pentru comunitatea românească. Liderul de la Kiev: Ar trebui să ne construim împreună viitorul european

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, 19 octombrie, pe rețeaua de socializare X că recunoașterea de către Ucraina a limbii române pentru comunitatea românească reprezintă ”un demers important care întărește unitatea țărilor noastre”. La scurt timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski i-a răspuns, vorbind despre viitorul european al celor două state.

”Salut declarația comună a președintelui Zelenski și a prim-ministrului Marcel CIolacu, prin care se confirmă limba română ca limbă oficială pentru comunitatea românească din Ucraina. Un demers important care întărește unitatea țărilor noastre”, a scris șefa statului Maia Sandu.

”Mă bucur că cooperarea noastră trilaterală dintre Ucraina, Moldova și România, se dezvoltă într-un ritm tot mai rapid. Ambele noastre națiuni se află pe calea aderării la UE. Ar trebui să ne construim viitorul european și să consolidăm Europa împreună”, i-a răspuns la postare președintele Ucrainei.

Limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este începând de joi limba română, nu limba moldovenească, a declarat, miercuri, la Kiev, premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, el a declarat, la finalul şedinţei comune ale guvernelor României şi Ucrainei, că autorităţile de la Kiev au decis, miercuri, recunoaşterea limbii române ca limbă oficială a minorităţii române din Ucraina.

Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Nu este suficient. E ca si cum as spune eu ca ucraineana este rusa si acum recunosc ca e ucraineana. In Ucraina avem pamanturi cu romani pe ele, pamanturi furate printr-un act Ribbentrop-Molotov. Sa vii acum sa recunosti ca locuitorii acelor pamanturi furate vorbesc limba romana, fara a repara furaciunea nu e suficient. Lasa libera trecerea la granita, lasa exprimarea in limba materna in institutiile statului, lasa libertate in orice pt romanii din Ucraina, pt ca asa e just, teritoriile pe care locuiesc romanii fiind furate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *