Externe

Președintele Azerbaidjanului a avut o convorbire telefonică cu secretarul american de stat Blinken

Marți, 19 septembrie, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, l-a sunat pe președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al șefului statului azer.

Potrivit informațiilor, în timpul convorbirii telefonice, părțile au făcut un schimb de opinii cu privire la situația actuală din regiunea Karabah din Azerbaidjan.

Șeful statului azer a luat act de faptele de plantare de mine teroriste de către grupurile de sabotaj și recunoaștere ale forțelor armate armene în regiunea Karabah din Azerbaidjan, care au dus la moartea unor civili și ofițeri de poliție, precum și de bombardarea unităților armatei azere cu mortiere și diverse arme de calibru mic.

Președintele Ilham Aliyev a subliniat că aceste acțiuni, inclusiv organizarea așa-numitelor “alegeri prezidențiale” în regiunea Karabah din Azerbaidjan la 9 septembrie, reprezintă o continuare a provocărilor intenționate ale Armeniei și ale așa-numitei entități separatiste create și susținute de aceasta împotriva suveranității Azerbaidjanului.

Președintele azer a declarat că Azerbaidjanul a fost nevoit să lanseze măsuri antiteroriste localizate în regiune pentru a opri astfel de acțiuni provocatoare și de incitare.

Șeful statului azer a subliniat că civilii și obiectele de infrastructură nu sunt vizate în timpul măsurilor antiteroriste, ci sunt distruse doar obiectivele militare legitime.

S-a atras atenția asupra faptului că Administrația Prezidențială a Azerbaidjanului a invitat de mai multe ori reprezentanții populației armene care locuiesc în regiunea Karabah din Azerbaidjan la dialog pentru a discuta aspecte legate de reintegrare, dar aceștia au refuzat, cu toate acestea, au fost invitați din nou la dialog în timpul continuării măsurilor antiteroriste de natură locală. Șeful statului a declarat că activitățile antiteroriste vor fi oprite dacă armele vor fi depuse și formațiunile forțelor armate armene vor fi dezarmate.

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația actuală, a cerut încetarea focului și a declarat că SUA sprijină dialogul direct între Baku și reprezentanții rezidenților armeni care locuiesc în regiunea Karabah.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ciudat, in 1999 cind armata sirba bombarda Kosovo, armata americana a efectuat bombardamente ale Serbiei si a recunoscut independenta Kosovo. In 2023 cind armata azera bombrdeaza Karabah, secretarul de stat al SUA isi exprima ingrijorarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *