Președintele CALR al CoE și-a exprimat îngrijorarea față de situația de la Chișinău
„Transparența, imparțialitatea și independența sunt părți componente ale patrimoniului democratic european. Acesta include toate fazele procesului electoral, inclusiv deciziile postelectorale. Respectarea rezultatelor alegerilor de netăgăduit este de o importanță primordială pentru stabilitatea democratică a țării și a Europei în ansamblu. Hotărârea instanței din Chișinău de a nu valida rezultatul votării care a avut loc la 3 iunie 2018 și de respingerea de către Curtea de Apel a recursului depus de către dl Andrei Năstase, care a câștigat în acest scrutin, ridică numeroase semne de întrebare, în special legate de valorile de bază ale tradiției europene electorale și democratice”, a declarat președintele Congresului.
„Congresul a urmărit alegerile locale din 20 mai la Chișinău, Bălți și din alte cinci localități și, în întregime, le-a considerat conforme standardelor democratice. Nevalidarea rezultatului competiției pentru Primăria Chișinău din 3 iunie a fost o surpriză și a ridicat întrebări cu privire la transparență și proporționalitate. Rapoartele despre deciziile instanțelor sunt un semn îngrijorător pentru noi în cadrul Congresului, având în vedere situația dificilă a democrației locale cu care Chișinăul se confruntă deja de o perioadă prea lungă”, a concluzionat Gudrun Mosler-Tornstrom.
Această nouă situație și proiectul raportului de informare privind alegerile locale anticipate din 20 mai 2018 în șapte localități, inclusiv Chișinău și Bălți, vor fi discutate în cadrul reuniunii de monitorizare a Congresului Autorităților Locale și Regionale care va avea loc la 28 iunie 2018 în Büyükcekmece (Istanbul, Turcia), se menționează în comunicat.
Sursa: Ipn.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!