Externe

Preşedintele CE, Charles Michel lansează un apel la o cooperare „stabilă şi constructivă” cu China

Este în interesul Uniunii Europene să menţină o cooperare „stabilă şi constructivă” cu China, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce Grupul celor şapte cele mai puternice economii ale lumii (G7) s-au reunit la Hiroshima (Japonia) pentru a discuta despre „coerciţia economică” faţă de China şi alte probleme, potrivit Reuters.

În finalul reuniunii, liderii G7 urmează să dea publicităţii o declaraţie care va cuprinde o „secţiune dedicată Chinei”, în care vor fi menţionate o serie de aspecte, printre care şi „coerciţia economică şi alte comportamente”, a specificat un responsabil american.

În discuţiile lor, conducătorii G7 se vor axa pe modul în care să avertizeze a doua cea mai mare economie a lumii împotriva a ceea ce ei consideră a fi o ameninţare la adresa lanţurilor de aprovizionare globale şi a securităţii economice, fără a înstrăina totuşi un partener comercial puternic şi important, notează Reuters.

UE vrea „să reducă riscurile pentru a diminua dependenţele excesive şi să-şi diversifice (căile de aprovizionare) în lupta împotriva practicilor neloiale”, a declarat Michel în cadrul unei conferinţe de presă la Hiroshima.

„Relaţiile stabile şi constructive cu China sunt în interesul nostru reciproc”, a spus el.

„Ţinând cont de rolul său în cadrul comunităţii internaţionale şi de mărimea economiei sale, China are o responsabilitate specială în lume şi trebuie să respecte regulile internaţionale”, a subliniat Charles Michel.

China a fost în mod tradiţional unul dintre principalii parteneri comerciali ai Rusiei, datorită resurselor energetice, iar Rusia şi-a sporit dependenţa de China pentru veniturile provenite din exporturi, după ce cumpărătorii occidentali au întrerupt legăturile cu Moscova ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Preşedintele Consiliului European a făcut apel la China să îşi folosească influenţa asupra vecinului său pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

„Facem apel la China să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt agresiunii sale militare”, a declarat Michel.

Din februarie, China a promovat o propunere în 12 puncte pentru o soluţionare politică a crizei ucrainene, iar de la începutul acestei săptămâni şi-a trimis un emisar în Europa pentru „a comunica cu toate părţile cu privire la o soluţie politică la «criza» din Ucraina”, potrivit Beijingului.

Li Hui, reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice, care şi-a început acest turneu printr-o vizită la Kiev, urmează să efectueze vineri o vizită în Polonia, pentru discuţii cu autorităţile de la Varşovia cu privire la Ucraina, iar apoi se va deplasa în Franţa, Germania şi Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *