Externe

Președintele Comisiei Europene le cere olandezilor să nu se opună acordului UE-Ucraina

Trei organizații eurosceptice din Olanda au reușit să obțină organizarea unui referendum privind această problemă, prevăzut la 6 aprilie, obținând peste 300.000 de semnături. Un ‘Nu’ olandez ‘ar putea deschide calea spre o criză europeană’, a apreciat Juncker într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul NRC.

‘Să nu transformăm acest referendum într-un vot privind Europa’, a adăugat președintele Comisiei Europene. ‘Sper sincer că olandezii nu vor vota Nu din motive care nu au nimic în comun cu tratatul însuși’, a spus responsabilul UE.

Chiar dacă referendumul nu este constrângător, va fi urmărit îndeaproape într-o țară în care euroscepticii se află în fruntea sondajelor în vederea alegerilor legislative din 2017. Dacă va câștiga votul ‘Nu’, Rusia ‘va fi marele beneficiar’, a subliniat Juncker.

Acordul de liber schimb încheiat între Kiev și UE a intrat în vigoare la 1 ianuarie și vizează întărirea dialogului politic precum și a schimburilor economice și comerciale între UE și Ucraina.

Refuzul în 2013 al fostului președinte prorus Viktor Ianukovici de a semna acest acord a declanșat revolta din piața Maidan, din Kiev, ce a condus atunci la căderea regimului. În cursul vizitei în Olanda, în noiembrie, președintele ucrainean Petro Poroșenko a salutat acordul, apreciind că este un nou început pentru țara sa. La rândul său, Moscova vede acest acord cu suspiciune și îl consideră o încălcare a europenilor a sferei sale de influență.

Premierul olandez Mark Rutte, a cărei țară tocmai a preluat președinția prin rotație a UE, a anunțat că va evalua consecințele referendumului după ce va cunoaște rezultatul și guvernul său va aprecia atunci dacă sunt necesare schimbări politice.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *