CSI / RusiaInternațional

Președintele Germaniei respinge ideea negocierilor cu Putin: „Atacurile Rusiei din ultimele opt luni sunt dezgustoare și inumane”

Președintele Germaniei cere ruperea completă a țării sale de Rusia, după vizita pe care a făcut-o în Ucraina. Vechile speranțe pentru o dezvoltare pașnică, la care să contribuie și rușii, s-au năruit pe 24 februarie, când Putin a invadat Ucraina, spune liderul de la Berlin. El recunoaște că Germania, dar și el personal, au făcut greșeli în deceniile de pace și prosperitate de după sfârșitul Uniunii Sovietice.

Este momentul modernizării și întăririi armatei germane, neglijată mult timp, mai spune președintele german. Cât despre ideea păcii cu Putin, el o respinge categoric, deoarece ar face mai mult rău. 

„Adevărul este că în fața răului, bunăvoința nu este suficientă. Atacurile Rusiei din ultimele opt luni sunt doar dezgustoare și inumane. O pace care răsplătește un asemenea comportament, o pace care confirmă jaful teritorial al lui Putin nu înseamnă pace. Ar însemna teroare pentru mulți oameni din Ucraina, care ar fi fost lăsați pradă violențelor arbitrare ale forțelor ruse de ocupație. Mai rău, o asemenea pace mincinoasă ar crește apetitul lui Putin. Moldova și Georgia, dar și partenerii noștri din statele baltice, trăiesc cu teamă”, a arătat Frank-Walter Steinmeier în discursul despre starea națiunii pe care l-a susținut vineri.

Schimbare de optică la Berlin

Potrivit extraselor din discursul său privind starea naţiunii, Steinmeier, care provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat (SPD) care a susţinut mult timp legături economice mai strânse cu Moscova, a afirmat că invazia rusă în Ucraina a condus la o schimbare drastică.

Invazia rusă în Ucraina a provocat o „ruptură epocală” în relaţiile Germaniei cu Moscova şi războiul a spulberat visul fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov privind construirea unei „case comune europene”, a afirmat vineri preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, citat de Reuters.

„Când ne uităm la Rusia în prezent, nu mai este loc pentru vise vechi. Ţările noastre stau acum una împotriva celeilalte”, a arătat preşedintele german.

„Şi pe noi, în Germania, ne-a cufundat în alte vremuri, într-o nesiguranţă pe care credeam că am depăşit-o: o perioadă marcată de război, violenţă şi fugă, îngrijorări privind extinderea războiului”, a mai spus el.

Preşedintele Steinmeier, al cărui rol este în mare parte unul ceremonial, a mai afirmat în discursul său că preşedintele rus Vladimir Putin este personal responsabil pentru tulburările din Europa şi a condamnat „obsesia sa imperialistă”.

„Urmează ani mai grei, ani dificili”, a avertizat şeful statului german. Frank-Walter Steinmeier a sosit marţi într-o vizită surpriză la Kiev şi a promis autorităţilor ucrainene sprijin suplimentar, în special în ceea ce priveşte apărarea aeriană.

Inițial, Steinmeier a vrut să viziteze Ucraina în luna aprilie, dar Kievul a refuzat să-l primească atunci, reproșându-i că în trecut, când a fost printre altele și ministru de externe în guvernul federal, s-a numărat printre cei care au susținut o apropiere a Occidentului față de Rusia. Ulterior, Kievul și Berlinul și-au remediat dezacordul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *