InternaționalRăzboi

Președinția G7: Atacurile ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina sunt ”crime de război”

Germania, care asigură preşedinţia G7, a calificat marţi drept ”crime de război” distrugerile ”sistematice” de infrastructuri energetice comise de Rusia în Ucraina şi a îndemnat ca acestea să nu rămână nepedepsite, informează AFP și Agerpres.

Atacurile actuale ţintite împotriva aprovizionării cu electricitate şi căldură, ”pentru a lăsa oamenii în apartamentele lor în timpul unei ierni în care temperaturile ar putea coborî la – 30 de grade Celsius sunt o crimă de război teribilă”, a declarat ministrul german al justiţiei, Marco Buschmann, după o reuniune cu omologii săi din Grupul naţiunilor puternic industrializate (G7).

Actualele evenimente din Ucraina întăresc ”responsabilitatea noastră de a coopera mult mai strâns în domeniul luptei împotriva crimelor de război”, a mai precizat ministrul, adăugând că acesta constituie motivul respectivei reuniuni, prima de acest gen, potrivit lui, între miniştrii de justiţie ai marilor puteri din G7.

”Acesta este un mesaj clar către lume: criminalii de război nu trebuie şi nu se pot simţi în siguranţă oriunde s-ar afla ei”, a insistat el. ”Nicio crimă de război nu trebuie să rămână nepedepsită”, a mai adăugat responsabilul german, a cărui ţară prezidează G7 până la sfârşitul acestui an.

Invitat la această reuniune, Procurorul General al Ucrainei, Andrii Kostin, a reiterat la rândul său apelul responsabililor ucraineni care doresc înfiinţarea unui tribunal special pentru judecarea crimelor comise de Rusia de la declanşarea invaziei sale asupra Ucrainei, în urmă cu nouă luni, relatează sursele citate.

Până acum, autorităţile ucrainene au înregistrat circa 50.000 de cazuri de presupuse crime de război, a amintit Buschmann.

Recent, Franţa a făcut declaraţii similare, după lovituri ruse masive împotriva infrastructurilor energetice de săptămâna trecută în mai multe oraşe, inclusiv în Kiev.

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron a apreciat pe pagina sa de Twitter că ”orice lovitură împotriva unor infrastructuri civile constituie o crimă de război şi nu poate rămâne nepedepsită”.

De asemenea, termenul de ”crime de război” a fost folosit de UE şi de ONU în luna octombrie, după atacuri ruse similare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *