Economie

Prețul barilului Brent scade sub 85 de dolari, pe fondul creșterii dolarului

Petrolul Brent a scăzut luni sub 85 de dolari pe baril, în condițiile în care temerile legate de recesiune au cântărit, iar dolarul american a crescut.

Contractele futures Brent pentru scadența noiembrie au pierdut 2,1%, fiind tranzacționate la 84,32 dolari pe baril în jurul orei 13:20 pe Wall Street. Contractele futures West Texas Intermediate au scăzut cu 2,3% pentru a se tranzacționa la 76,97 dolari pe baril, un preț văzut ultima dată la începutul lunii ianuarie.

Luni, dolarul american a urcat la un nivel record din 2002, în timp ce lira sterlină s-a prăbușit la un minim istoric față de această monedă.

Vineri, atât cotațiile futures ale petrolului Brent, cât și cele ale petrolului WTI au scăzut cu aproximativ 5%.

Scăderea prețului petrolului este o “mișcare macro condusă de un dolar mai puternic”, care declanșează temeri legate de o recesiune, potrivit lui Amrita Sen, cofondator și director de cercetare la Energy Aspects.

Creșterea față de alte valute înseamnă că activele denominate în dolari, cum ar fi petrolul, au devenit mai scumpe pentru investitorii care dețin valute străine și “au cântărit asupra prețurilor futures”, potrivit lui John Morley, director editorial asociat pentru țiței și păcură în EMEA la S&P Global.

Acest lucru are loc în condițiile în care băncile centrale din întreaga lume, inclusiv din SUA și Marea Britanie, continuă să majoreze ratele dobânzilor în încercarea de a combate inflația.

Echipa de strategie a băncii de investiții Saxo a declarat că sentimentul pieței continuă să se deterioreze.

“Presiunea necruțătoare asupra mărfurilor, inclusiv asupra țițeiului, continuă după ședința sumbră de vineri, în care consolidarea accelerată a dolarului și pesimismul privind creșterea economică au provocat o undă în piețe”, a declarat Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo.

“WTI se tranzacționează sub 80 de dolari pe baril, în timp ce o revenire la mijlocul anilor 80′ a Brent-ului ar putea vedea în curând o acțiune OPEC+ pentru a susține prețurile”, a spus el.

În timp ce Rusia a avertizat că nu va furniza produse de bază națiunilor care sunt de acord să limiteze prețurile la țițeiul său, iar piețele anticipează o recesiune, “sectorul energetic ar putea fi primul care să găsească sprijin odată ce dolarul se stabilizează”, a spus Hansen.

Temerile legate de o încetinire economică continuă să crească, Steve Hanke, profesor de economie aplicată la Universitatea Johns Hopkins, estimând la 80% șansele ca SUA să intre în recesiune.

“Dacă [Fed] va continua înăsprirea cantitativă și va muta rata de creștere și M2 (masa monetară) în teritoriu negativ, va fi grav”, a declarat Hanke vineri la emisiunea “Street Signs Asia” de la CNBC.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *