ActualitateExterne

Prețul cerut de Orban pentru a renunța la petrolul din Rusia: 4 ani și 750 de milioane de euro

Miercuri, Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a precizat că pentru a se putea desprinde de petrolul rusesc, Ungaria are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 de milioane de euro.

„Diversificarea aprovizionării (prin oleoductul Adria) va necesita o investiţie de 200 milioane de euro, în timp ce transformarea capacităţii de rafinare va presupune un cost de 550 milioane de euro”, a explicat ministrul în Comisia Economică din Parlamentul ungar.

Această sumă este mult inferioară celei pe care chiar Szijjarto o avansase luni, de 18 miliarde de euro, costul transformării structurii energetice a Ungariei, relatează agenţia EFE.

„Comisia Europeană a creat o problemă şi sperăm să ofere şi o soluţie pentru finanţarea acestor investiţii, pentru compensarea creşterii preţurilor şi modernizarea sectorului energetic din Ungaria, cu o valoare totală de 15-18 miliarde de euro”, a declarat acesta luni.

Ungaria este una dintre ţările care se opun unui veto pentru achiziţia de petrol rusesc, în cadrul celui de-al şaselea pachet de sancţiuni pe care îl pregăteşte Comisia Europeană pentru Rusia, ca urmare a invaziei din Ucraina, argumentând cu ridicatul cost pe care îl va presupune această măsură pentru economia sa, din cauza dependenţei energetice ridicate de Rusia.

CE şi Ungaria nu au ajuns până acum la un acord privind sprijinul Ungariei legat de sancţiuni, care trebuie aprobate în unanimitate de partenerii comunitari. 

Recent, premierul Viktor Orban a spus că propunerea Comisiei Europene în forma actuală ar avea efectul unei „bombe atomice” asupra economiei Ungariei. El a mai adăugat că Ungaria este gata să negocieze o nouă propunere, dacă aceasta ar fi în acord cu interesele Ungariei.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

comentarii

  1. In mod clar, UE trebuie reformata a.i. sa existe modalitati rapide de a expulza state membre nocive, precum Ungaria. A fi membru UE trebuie sa devina un merit, nu un moft.

  2. Peste 4 ani viermele asta sau nu va mai fi deloc sau va fi un neoca nimeni. Va fi ‘rezolvat’ cand prima oportunitate se va ivi. Practic va disparea odata cu Putin.

  3. Iudemereu asta au fost, sunt și vor fi natiunea “europeană” bozgoreasca. Știm cu toții cât de “european” era Atilla, ăștia păstrează neschimbate mentalități de pe vremea aceea.
    Ar cam fi cazul să își primească răsplata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *