Prețurile la pâine au explodat în Europa, în timp ce inflația a pus stăpânire pe contintent

VERDELOT, Franța: De la invazia Rusiei în Ucraina, prețul grâului pe care Julien Bourgeois îl macină pentru boulangeries la moara de făină a familiei sale din centrul Franței a crescut cu peste 30%. Factura pentru energia electrică necesară pentru funcționarea morii s-a triplat. Chiar și prețul hârtiei folosite pentru sacii de făină a ajuns în stratosferă. Toate acestea fac să crească prețul unei pâini.
„Inflația este brutal de mare”, a spus Bourgeois, inspectând concasoarele mamut ale morii în timp ce măcinau grâul în făină. El a îndemnat cele 1.000 de brutării pe care compania sa, Moulins Bourgeois, le aprovizionează, să majoreze bagheta franțuzească emblematică cu 10 cenți, de la un euro la 1,30 euro (1,27 dolari), pentru a compensa costurile mai mari pe care a trebuit să le transfere.
„Consumatorii își pot permite să plătească mai mult deocamdată, dar prețurile vor continua să crească”, a declarat Bourgeois. „Este îngrijorător”. În Franța, unde baghetele costă deja cu peste 8% mai mult decât în urmă cu un an, a adăugat el, „ne amintim că revoluția a început din cauza prețului pâinii”.
Există semne că inflația în Europa se înrăutățește. Datele publicate miercuri au arătat că prețurile generale de consum au crescut într-un ritm rapid în septembrie față de anul precedent, urcând cu aproape 11% în Uniunea Europeană și cu 10,1% în Marea Britanie. Costul alimentelor a urcat cu aproape 16% în Uniunea Europeană și cu peste 14% în Marea Britanie, iar prețurile la energie au crescut cu aproximativ 40% în ambele locuri.
În timp ce inflația continuă să se acutizeze, puține aspecte provoacă mai multă îngrijorare decât costul unei pâini de bază. Prețurile pentru cel mai esențial aliment de bază nu au fost niciodată mai mari, iar acum au crescut cu aproape 19% față de anul trecut, cea mai rapidă creștere înregistrată vreodată, potrivit Eurostat, agenția europeană de statistică.
Războiul Rusiei din Ucraina a fost un factor major în spatele acestei creșteri, a declarat Eurostat, prin faptul că a agitat piețele de energie și a dus la creșterea prețurilor la cereale, semințe oleaginoase și îngrășăminte.
Prețurile mari de consum reprezintă o preocupare și în Statele Unite. Ritmul inflației, aproape de un maxim al ultimelor patru decenii, rămâne ridicat chiar dacă Rezerva Federală a încercat să răcească economia. Chiar și acolo, prețul pâinii a sărit cu 15% față de anul trecut.