Actualitate

Prezentarea declaratiei si achitarea impozitului pe venit este datoria fiecarui contribuabil

Nu uitati de 31 martie!

Stimati contribuabili,
Inspectoratul Fiscal de Stat al mun. Chisinau va atrage atentia ca a sosit timpul de a prezenta declaratiile cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2009.

In conformitate cu prevederile art. 83 din Codul Fiscal, dreptul de a prezenta declaratia cu privire la impozitul pe venit il au toti contribuabilii. Declaratia se prezinta de catre persoanele fizice si juridice la Oficiul fiscal teritorial, pana la 31 martie 2010. Termenul de achitare in Buget a impozitului pe venit coincide cu termenul de prezentare a declaratiei, adica la 31 martie curent.

Persoana fizica este obligata sa prezinte declaratia cu privire la impozitul pe venit pentru anul care a expirat in urmatoarele cazuri:
• are obligatiuni la achitarea impozitului pe venit in buget;
• in anul 2009 a obtinut venituri din alte surse decat salariul si depaseste suma scutirii personale, care pentru anul 2009 a constituit 7200 lei;
• a obtinut un venit impozabil sub forma de salariu care depaseste suma de 25200 lei pe an, cu exceptia persoanelor fizice care obtin venit sub forma de salariu la un singur loc de munca;
• a obtinut venituri impozabile atat sub forma de salariu, cat si din orice alte surse, a caror suma totala depaseste 25200 lei pe an;
• persoanele care administreaza succesiunea proprietarului decedat;
• persoanele care isi schimba locul permanent de trai din Republica Moldova intr-o alta tara.

Declaratia cu privire la impozitul pe venit se intocmeste de cetatean de sine statator. In cazul in care contribuabilul (persoana fizica) intentioneaza sa-si schimbe domiciliul permanent din Republica Moldova in alta tara, el este obligat sa prezinte o declaratie cu privire la impozitul pe venit pentru intreaga perioada a anului de gestiune in care a fost rezident, adica se afla in tara, insa impozitul pe venit se va achita nu mai tarziu de data iesirii din Republica Moldova.

Cetateanul este in drept sa prezinte declaratia si in acele cazuri in care pentru anul calendaristic nu si-a folosit pe deplin scutirea personala la care are dreptul, a achitat sau i s-a retinut impozitul pe venit in suma ce depaseste obligatiunea fiscala, adica in acele cazuri in care este necesar de a fi rambursata (restituita) din buget suma impozitului pe venit achitata in plus.

Persoanele juridice rezidente, cu exceptia autoritatilor publice si institutiilor publice, precum si persoanele care administreaza succesiunea conform art. 17, prezinta declaratia indiferent de prezenta obligatiei privind achitarea impozitului.

Gospodariile taranesti (de fermieri) care pe parcursul perioadei fiscale n-au avut angajati si n-au obtinut venit impozabil sunt scutite de obligatia privind prezentarea declaratiei cu privire la impozitul pe venit.

Intreprinzatorul individual sau gospodaria taraneasca (de fermieri), al caror numar mediu anual de salariati pe parcursul intregii perioade fiscale nu depaseste trei unitati si care nu sunt inregistrati ca platitori de TVA, prezinta, nu mai tarziu de data de 31 martie a anului urmator anului fiscal de gestiune, o dare de seama fiscala unificata (declaratie) cu privire la impozitul pe venit.

Societatile care desfasoara activitate de intreprinzator de parteneriat, in persoana conducatorului sau altui reprezentant al acestuia, sunt obligate sa prezinte un document cu privire la venitul obtinut de societate in anul fiscal.

Reprezentanta care obtine statut de reprezentanta permanenta, conform art. 5 pct. 15), in termen de 30 de zile din ziua obtinerii acestui statut este obligata sa prezinte organului teritorial al Serviciului Fiscal de Stat declaratia cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscala a anului precedent pe parcursul caruia a fost desfasurata activitatea de intreprinzator.

Impozitul pe venit se determina conform art. 15 din Codul Fiscal, utilizand urmatoarele cote ale impozitului pe venit pentru anul 2009:

1) pentru persoanele fizice:
– 7% din venitul anual impozabil ce nu depaseste suma de 25200 lei;
– 18% din venitul anual impozabil ce depaseste suma de 25200ei.
2) pentru persoanele juridice – in marime de 0% din venitul impozabil.
3) pentru gospodariile taranesti (de fermieri) si intreprinzatorii individuali – in marime de 0% din venitul impozabil.

In conformitate cu prevederile art. 69 (5) din Codul Fiscal, cota impozitului pe venit pentru notarii privati constituie 18% din venitul lunar impozabil. La calcularea impozitului pe venit fiecare contribuabil (persoana fizica rezidenta) are dreptul la o scutire personala in suma de 7200 lei pe an.

O scutire personala in marime de 12000 lei pe an se acorda unor categorii prevazute in art. 33 alin.(2) din Codul Fiscal, si anume persoanei care:
a) s-a imbolnavit si a suferit de boala actinica provocata de consecintele avariei de la CAE Cernobil;
b) este invalid si s-a stabilit ca invaliditatea sa este in legatura cauzala cu avaria de la CAE Cernobil;
c) este parintele sau sotia (sotul) unui participant cazut sau dat disparut in actiunile de lupta pentru apararea integritatii teritoriale si a independentei Republicii Moldova sau in actiunile de lupta din Republica Afganistan.
d) este invalid ca urmare a participarii la actiunile de lupta pentru apararea integritatii teritoriale si a independentei Republicii Moldova sau in actiunile de lupta din Republica Afganistan;
e) este invalid de razboi, invalid din copilarie, invalid de gradul I si II;
f) este pensionar – victima a represiunilor politice, ulterior reabilitata.

In afara de aceasta, persoanele fizice casatorite au dreptul la o scutire suplimentara in marime de 7200 lei pe an, in cazul in care sotul (sotia) nu beneficiaza de scutire personala. La fel, contribuabilul (persoana fizica rezidenta) are dreptul la o scutire in marime de 1680 lei pe an pentru persoanele intretinute, cu exceptia invalizilor din copilarie pentru care scutirea constituie 7200 lei pe an.

Pentru neprezentarea in termenul stabilit de legislatie (31martie) a declaratiei fiscale, neachitarea in termenul stabilit, se vor aplica sanctiuni in conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Pentru informatii suplimentare va puteti adresa la Oficiul fiscal din raza locului de resedinta!

In atentia tuturor contribuabililor – persoane fizice!!!

Serviciul fiscal va ofera posibilitatea sa depuneti darile de seama prin intermediul Internetului, ceea ce reprezinta o modalitate simpla si usor de accesat. Pentru aceasta este nevoie ca contribuabilul sa dispuna de un computer cu conectarea la reteaua Internet si de mini-discul ce contine cheia corporativa de criptare a informatiei, pe care il va obtine gratis, pe o perioada de cinci ani. Prin intermediul computerului, declaratia fiscala va fi completata si verificata, iar cu ajutorul semnaturii digitale – autentificata, fiind apoi expediata Oficiului fiscal.

Toate intrebarile si problemele legate de serviciile electronice fiscale le puteti afla la „Centrul de Asistenta si Contact”, pe portalul serviciilor fiscale electronice www.servicii.fisc.md sau apeland la nr. de telefon (022) 82.22.22.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *