Opinii și Editoriale

Primăria Chişinăului şi Transnistria

Vă mai amintiţi de conducta ucraineană de acum doi ani? Ca un făcut, când Kievul îşi declara orientarea către NATO şi UE – brusc, în luna ianuarie, când era cererea mai mare, se întrerupea fluxul de gaze naturale dinspre Rusia spre Uniunea Europeană. Trebuie spus că nici ucrainenii nu aveau mâinile curate, însă mirosul de gaze naturale scurse era trecut cu vederea câtă vreme nu se discuta de NATO. Dacă în cazul Ucrainei pe europeni îi apuca tremuriciul când venea vorba de gazele naturale, în cazul R. Moldova tremuriciul vine de la legiferarea prezenţei militare ruse.

A fost trecută cu vederea data următoarelor negocieri privind statutul Transnistriei în formatul „5+2”, anume 21 iunie. La două zile de la turul al doilea al alegerilor pentru Primăria Chişinăului. Până pe 21 iunie va fi clar cine va fi noul primar. Va fi clar ce se va întâmpla mai departe: vor urma alegeri anticipate, va fi ales un preşedinte. Multe necunoscute şi variabile vor putea deveni constante pe 21 iunie. Astfel că gestul ambasadorului rus Kuzmin nu l-aş vedea nici ca pe o gafă, nici ca pe un scandal diplomatic. L-aş vedea ca pe o pregătire a zilei de 21 iunie şi a negocierilor ce vor avea loc la Moscova. Procesul de negociere în cazul Transnistriei nu străluceşte prin transparenţă, de multe ori trebuie să ne bazăm pe bănuieli şi interpretări. Însă în cazul declaraţiilor lui Serghei Lavrov nu mai avem de-a face cu bănuieli, ci cu certitudini. Şeful diplomaţiei ruse (chiar şef!) a comparat situaţia dintre Chişinău şi Tiraspol cu situaţia dintre Israel şi Palestina şi a vorbit de faptul că ambele părţi trebuie să renunţe la poziţiile extreme (Republica Moldova la caracterul unitar, Transnistria la referendumul pentru independenţă). Pasul următor (al ambasadorului Kuzmin) se înscrie în această logică: impunerea în faţa comunităţii diplomatice a „şefului diplomaţiei de la Tiraspol”. Pot urma mai multe astfel de creşteri a presiunii. Rusia are multe mijloace la îndemână.

Pe de altă parte, şi Chişinăul are cu ce reacţiona: votul cetăţenilor. În cazul unui vot prooccidental la Primăria Chişinăului pe 19 iunie, negocierile de pe 21 iunie pot lua o turnură diferită. O consolidare a Alianţei pentru Integrare Europeană creşte şansele pentru un acord de asociere cu Uniunea Europeană. Îndepărtarea perspectivei alegerilor anticipate consolidează actualul guvern care îşi poate menţine o poziţie proprie la discuţiile de la Moscova. Ambasadorul Kuzmin nu a comis o gafă – pur şi simplu a arătat în ce direcţie merg lucrurile. Nu este niciun secret sau vreo surpriză că Rusia a susţinut, susţine şi va susţine existenţa Transnistriei. Eu cred că, în realitate, Rusia a fost cea surprinsă de gestul diplomaţilor moldoveni şi al celor occidentali.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *