Primul caz al virusuliu ZIKA confirmat în Slovacia
Această confirmare a venit de la un laborator de virusologie din Hamburg. Este vorba de o femeie care a fost internată în spitalul din Presov săptămâna trecută, după întoarcerea din Africa de Sud.
Pacienta a fost externată într-o stare bună în 26 februarie. "Nu trebuie să fie izolată", a explicat Cislak, adăugând că nu există niciun pericol pentru nimeni, având în vedere că Zika nu este genul de virus care s-ar putea răspândi pe calea aerului. "Simptomele bolii sunt similare cu cele ale gripei”, a reamintit Cislak.
Femeia a fost avertizată că nu ar trebui să rămână însărcinată. De asemenea, i s-a interzis să doneze sânge și i s-a recomandat să fie precaută în ceea ce privește contactul sexual.
Zika este un virus transmis de țânțari, în special de cei din familia Aedes aegypti, responsabili și pentru febra galbenă. Specia nu trăiește în general în Europa, dar virusul poate fi transmis de la mamă la copil prin placentă. Au fost, de asemenea, confirmate cazuri de transmitere pe cale sexuală, ca și prin transfuzii de sânge.
Simptomele sunt de obicei ușoare și durează între două și șapte zile. Între acestea creșterea temperaturii, dureri articulare și umflarea acestora la mâini și picioare și simptome asemănătoare gripei generale. Perioada de incubație este între trei și 12 zile. Tratamentul simptomelor constă în administrarea cu regularitate a medicamentelor prescrise împotriva durerii și a febrei și hidratarea suficientă cu apă. Deocamdată nu există niciun tratament specific.
În avizul său de călătorie, Ministerul Afacerilor Externe și Afacerilor Europene din Slovacia sfătuiește femeile să reconsidere deplasările planificate în zonele afectate, respectiv țările din sud și central-americane, inclusiv din regiunea Caraibelor și Insulele Capului Verde.
Și în Cehia au fost anunțate în 25 februarie primele două cazuri confirmate de infectare cu virusul Zika, la o femeie care a călătorit în Republica Dominicană și la un bărbat care a contractat virusul pe insula Martinica din Caraibe.
Mai mulți experți cred că Zika este responsabil pentru o creștere a numărului de copii născuți cu capul anormal de mic, malformație cunoscută sub numele de microcefalie.
Sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!