Politică

Principala realizare, a Maiei Sandu în calitate de președintă a fost contribuția lsa deblocarea relațiilor cu mai multe state, dar nu a tranșat suficient de insistent subiectul prezenței militare ruse în stânga Nistrului

Președinția a publicat un raport despre activitatea Maiei Sandu în primele 100 de zile de mandat în care sunt prezentate 44 de acțiuni pe care le-a realizat șefa statului. Principalele activități au ținut de aducerea vaccinului anti Covid și susținerea campaniei de vaccinare, discuțiile și negocierile pe care le-a purtat cu oficiali internaționali, dar și anumite acțiuni în domeniul combaterii corupției.

Maia Sandu a reușit să scoată Republica Moldova din izolare internațională și să schimbe imaginea acesteia în exterior. Cu toate acestea, ea nu a tranșat suficient de insistent subiectul prezenței militare ruse în stânga Nistrului, consideră comentatorul politic Nicolae Negru. Totodată, în opinia sa, Maia Sandu are aceleași tendințe ca predecesorul său, Igor Dodon, de a-și asuma prea multe atribuții, care, însă, nu se regăsesc în Constituție. Totodată, ea nu a reușit să asigure instaurarea unui guvern pro-european.

Ea trebuia să asigure schimbarea acestui guvern interimar, să instaureze un guvern pro-european, funcțional. Din punctul meu de vedere este o gafă enormă că a lăsat Guvernul în mâinile lui Dodon, Șor și Plahotniuc.

Și analistul politic Veaceslav Berbeca este de părere că Maia Sandu a înregistrat progrese în dialogul pe plan extern, dar este prematur să se facă anumite concluzii despre activitatea sa deoarece termenul e prea mic.

N-aș pune foarte mult accentul pe ce s-a făcut într-o sută de zile deoarece este foarte mult de lucru și depinde de o serie întreagă de factori. Reparație într-o casă nu poți să faci în o sută de zile, mai ales dacă ai resurse limitate, dar cu atât mai mult într-un stat atât de sărac și pătruns de corupție. Cu atât mai mult, atunci când vorbim despre realizări trebuie să ținem cont și de competențele pe care le are un președinte.

Amintim că Maia Sandu a fost învestită oficial în funcție la 24 decembrie 2020, după victoria în turul doi la alegerile prezidențiale din noiembrie în fața lui Igor Dodon. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *