Principii nutritive
Alimentele contin o serie de factori nutritive. Unii din acesti factori sunt folositi mai ales in producerea de energie, altii in formarea si regenerarea de tesuturi, iar altii pentru a stimula si a face ca transformarile suferite de alimente sa mearga intr-un sens favorabil.. In organism principiile nutritive au fost impartite in trei grupe.
Proteine, glucide, lipide
Substantele minerale
Vitaminele
Proteinele, lipidele şi glucidele din alimente asigură aportul caloric necesar organismului pentru dezvoltare normală şi întreţinerea vieţii. Acoperirea nevoilor calorice trebuie să se facă cu 13 – 18% pe seama proteinelor, 30 -50% prin lipide şi 50 – 55% prin glucide.
Conform datelor comitetului de experţi ai O.M.S. pentru o alimentaţie bună, cantitatea de calorii adusă organismului prin alimente trebuie să scadă cu vârsta, astfel: cu 3% pentru fiecare 10 ani între 25-45 ani, cu 7,5% la fiecare 10 ani între 45-65 ani şi cu 10% peste 65 ani, astfel că între 65 şi 70 ani un bărbat are nevoie de cca. 2400 calorii/zi iar o femeie de 2100 calorii/ zi. Indiferent de vârstă, necesarul zilnic de proteine este de 1 -1,5 grame pentru fiecare kg. de greutate corporală. La copii, consumul de proteine trebuie să fie mai mare, cca. 1,5 – 2 grame pentru fiecare kg. de greutate corporală.
Lipidele trebuie să aducă organismului cca 70 -80 grame/zi, jumătate din acestea trebuind să fie de origine vegetală iar glucidele maxim 50% din aportul calori zilnic.Totodată, cantitatea de zahăr zilnică din alimentaţie nu trebuie să depăşească 50 grame, indiferent sub ce formă sunt preluate de organism.
Pentru copii este necesar pentru asigurarea necesarului de proteine de a fi consumate alimente cu valoare biologică mare: lapte, carne de vită, peşte, pasăre, albuş de ou.
O alimentaţie bună pentru menţinerea unei sănătăţi normale, neafectată de greşelile de alimentaţie, se face eliminând următoarele alimente: carne grasă, peşte gras, mezeluri, conserve, afumături, organe, gălbenuşuri de ouă, untură, seu, unt, fasole uscată, alune, migdale, arahide, smochine, curmale, pepene galben, lapte integral, brânzeturi grase,smântâna, toate băuturile alcoolice, cacao, cafea naturală.
O atenţie deosbită trebuie acordată consumului de sare, un aport zilnic mare de sare ducând de cele mai multe ori la dereglări serioase în sănătate, din care cel mai des întâlnită este hipertensiunea arterială. Un consum normal de sare nu trebuie să depăşească 10 g./zi, luând în calcul toate formele de aport: mâncăruri, pâine, conserve, mezeluri, murături, etc. Trebuie să se reţină că fără nici un aport de sare din afară unele alimente au un conţinut bogat în sodiu: carnea, laptele, legumele. Pentru ” corectarea” gustului diverselor preparate culinare, este bine să se folosească sarea medicinală sare fără sodiu), dar care nu trebuie fiartă sau prăjită.
Folositor pentru organism este asocierea alimentelor consumate, cel puţin la mesele principale, cu legume şi fructe, aportul de fibre vegetale, vitamine şi minerale al acestora fiind foarte benefice.
Mai multe detalii despre o viaţă sănătoasă găsiţi accesând www.culinar.md