Priorități „culturale”
E vorba despre Poezia la obiect – scrisesem despre el nu demult – 16 lucrări artistice ale artiștilor Ligia Seculici din Timișoara și Ghenadie Popescu din Chișinău după opt poeme ale autorilor tineri de la Republica. După cum era de așteptat, ținând cont mai ales de reușita expoziției în cadrul Salonului Internațional de Carte, proiectul a fost premiat de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
Menționez că în afară de bani de drum pentru artista timișoreană oferiți de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 și bani de materiale oferiți de Art-salonul MolDeco, acest proiect nu a avut alt sprijin financiar. Deci, s-a realizat cu greutate, iar artiștii nu au avut nicio remunerare. Au lucrat, cum se spune, de amorul artei. Dacă asta e ceva comun în literatură, în artă plastică e mai dificil să găsești o colaborare fără un onorariu. Desigur, poate și prietenia noastră cu artiștii a avut o greutate în momentul în care ei au luat decizia de a intra în proiect.
De ce vă spun toate astea? Pentru că în momentul în care închideam expoziția și scoteam lucrările din Biblioteca Națională a trebuit să ne descurcăm singuri. Și nu era o problemă, am știut din start că noi trebuie să rezolvăm aceste aspecte. Ligia Seculici se afla deja la Timișoara. Împreună cu Ghenadie și Dumitru, ne-am apucat de depanotat. Am împachetat cu grijă lucrările și ne-am pregătit să chemăm un taxi. Nici vorbă de mașini dispuse să vină pe 31 august. Fiindcă PMAN era închiriată, iar traficul a fost direcționat pe 31 august, unde troleibuzele și mașinile stăteau bară la bară cu orele. Ne-am târât cu lădițele câteva străzi mai încolo. Nu fără emoții, fiindcă nu ne-ar fi fost indiferent dacă vreo sculptură din ceramică s-ar fi făcut praf.
Și ce aflu? Nu era nicio misiune europeană în centru, nu! Era un festival privat, cu bilete piperate la intrare. Nu vreau să critic Festivalul Culorilor sau cum s-o fi chemând acel eveniment în care erai invitat să îți torni culori în cap. Unora le place. Chiar dacă asta nu ține nici de cultură, nici de altceva, ci doar de distracție. Să fie liber la distracție pentru cei care vor, nu spun nu. Dar să dea primăria PMAN-ul pentru un chef privat? Asta e prea mult. De ce nu s-au dus la MOLDEXPO? Adică microbuzele de rută încurcă traficul, dar chefurile private și concertele electorale sunt binevenite?
Dezamăgită? Foarte. Surprinsă? Nu. Din păcate, deocamdată asta spune ceva despre situația în care ne aflăm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!