Politicianul naţionalist Sadir Japarov a câştigat, duminică, alegerile prezidenţiale din Kârgâstan cu aproape 80% din voturi, în alegerile anticipate declanşate după prăbuşirea guvernului anterior, transmite news.ro.
Japarov a câştigat aproape 80% din voturi în naţiunea din Asia Centrală, care este strâns aliată cu Rusia, potrivit rezultatelor preliminare citate de Comisia Electorală Centrală din Kârgâstan, ceea ce înseamnă că nu va exista un al doilea tur al alegerilor.
Peste 80% dintre alegători au susţinut, de asemenea, o propunere de reformare a Constituţiei, pentru a oferi preşedintelui puteri mai mari, în detrimentul Parlamentului.
Protestele violente care au izbucnit în octombrie anul trecut au făcut ca Japarov, în vârstă de 52 de ani, să ajungă din închisoare pe scaunul primului ministru şi au culminat cu asumarea preşedinţiei interimare de către acesta, înainte de a candida pentru această funcţie.
Japarov a fost condamnat pentru o lungă perioadă la închisoare, pentru răpirea unui guvernator de provincie în timpul unui protest, dar condamnarea a fost anulată, pe fondul tulburărilor din octombrie, el devansând în alegeri 16 contracandidaţi.
În pofida poziţiei sale naţionaliste - primul măsură luată de Japarov ca prim-ministru fiind să adauge informaţii referitoare la etnie în cărţile de identitate - el s-a angajat în repetate rânduri să menţină o relaţie strânsă cu Moscova.
”Rusia este partenerul nostru strategic”, a spus Japarov, după ce a votat într-o suburbie a capitalei Bişkek, el îndemnând ca toate părţile să accepte rezultatele alegerilor, pentru a păstra stabilitatea.
Rusia operează o bază aeriană militară în naţiunea muntoasă şi este principala destinaţie pentru sute de mii de muncitori migranţi kârgâzi.
|
Noi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulDoar 9 dintre 100 de fumători sunt utilizatori de produse de nicotină mai puțin nocive. Datele se conțin în raportul “Starea globală a reducerii daunelor provocate de tutun” și au fost publicate de către Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie....
( ) Citeşte tot articolulDragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi în credinţa într-un fel de zeu al iubirii, a cărui cinstire, pe 24 februarie, marca simbolic şi începutul primăverii.
( ) Citeşte tot articolulCopilul de doi ani, care a murit în incendiul produs marți la Gribova, raionul Drochia, și băiatul de 11 ani, care a ajuns la spital, erau verișori.
( ) Citeşte tot articolulBibliotecile au ceva magnetic, sunt temple ale cunoașterii unde poți pierde noțiunea timpului, medita sau pur și simplu te poți relaxa într-un mediu liniștit. Mai mult, unele dintre aceste clădiri sunt adevărare bijuterii arhitecturale și merită un loc pe lista de obiective de...
( ) Citeşte tot articolulPentru a da un gust mai bun orez-ului incercati sa-l fierbeti in supa in loc de clasica apa cu sare, va avea un gust deosebit. Puteti gati linistiti aceasta reteta atat pentru un pranz sanatos cat si pentru o cina usoara.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolul