Actualitate

Problema transnistreană, în discuţie la Conferinţa anuală a OSCE

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în alocuţiunile sale, viceministrul a menţionat importanţa reluării recente, după o pauză de doi ani, a negocierilor oficiale în formatul 5+2 şi a reiterat hotărârea fermă a autorităţilor de a promova în continuare procesul de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv prin realizarea înţelegerilor convenite în cadrul reuniunii în acest forma. Oficialul a pledat pentru intensificarea eforturilor în vederea soluţionării problemei transnistrene prin elaborarea unui statut special pentru regiune cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Diplomatul moldovean a reiterat, de asemenea, disponibilitatea Republicii Moldova de a sprijini în continuare eforturile vizând încetarea ostilităţilor din estul Ucrainei şi depăşirea crizei din această ţară, invocând, în particular, impactul negativ al acesteia asupra securităţii din regiune.

Viceministrul a subliniat interesul ţării în modernizarea Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii în vederea sporirii transparenţei militare şi securităţii în spaţiul OSCE. Moldova pledează pentru retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării în conformitate cu deciziile adoptate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999. Autorităţile insistă pe transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător. 

IPN


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *