Actualitate

Procurorii olandezi cer închisoarea pe viaţă pentru bandiții lui Putin, acuzaţi de doborârea cursei MH17

Cei patru sunt ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov, precum şi ucraineanul Leonid Harcenko. Conform procurorilor, aceştia au jucat un rol central în transportul unei baterii antiaeriene BUK, care era destinată probabil să lovească un avion de război ucrainean.

„Dacă aceasta era intenţia lor, acest lucru nu schimbă cu nimic acuzaţia înfăptuirii unui act criminal”, au subliniat procurorii, explicând că legislaţia Ţărilor de Jos „nu face distincţie între aeronave militare şi civile”.

Cei patru nu au recunoscut acuzaţiile şi nu iau parte la proces, doar unul dintre ei, Oleg Pulatov, fiind reprezentat de un avocat. Procesul este sensibil politic, Rusia negând orice responsabilitate, iar extrădarea acuzaţilor este improbabilă, notează dpa.

Cel mai cunoscut dintre suspecţi, Ghirkin (49 de ani), supranumit „Strelkov” (Trăgătorul), a fost unul din principalii comandanţi ai separatiştilor din estul Ucrainei la începutul conflictului cu armata ucraineană.

Dubinski (57 de ani) ar avea legături cu serviciile de informaţii militare ruse, iar Pulatov (53 de ani) este fost membru al forţelor speciale ruse şi adjunctul lui Dubinski. La rândul său, Harcenko (48 de ani) ar fi condus o unitate separatistă. Chiar dacă cei patru „nu au apăsat ei înşişi pe buton, au folosit (bateria) în lupta lor armată în scopul de a distruge un avion”, a declarat în timpul audierilor de săptămâna aceasta procurorul Thijs Berger.

Un verdict în acest caz este aşteptat cel mai devreme în cursul anului viitor. Procesul început în primăvara lui 2020 are loc în Olanda întrucât majoritatea pasagerilor avionului, care zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, provin din această ţară.

Sursa: 10tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *