Actualitate

Procurorul Andrei Bălan desemnat să investigheze acțiunile lui Stoianoglo în dosarul expulzării profesorilor turci, nu va porni urmărire penală

„După efectuarea investigațiilor corespunzătoare, aferent acțiunilor pretinse a fi ilegale ale Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, manifestate prin investigarea defectuoasă a urmăririi penale în cauza penală numită generic „expulzarea profesorilor turci”, a dispus refuzul în pornirea urmăririi penale pe acest caz, iar procesul penal inițiat a fost clasat”, este arătat în comunicatul PG.

Procuratura menționează că motivele care au stat la baza emiterii soluției de refuz în pornirea urmării penale, în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, sunt determinate de faptul că, probele administrate nu confirmă faptul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art.303 din Codul penal (Amestecul în înfăptuirea justiției și în urmărirea penal), art.327 din Codul penal (Abuzul de serviciu) și art.328 din Codul penal (Depășirea atribuțiilor de serviciu).

Decizia procurorului de refuz în pornirea urmăririi penale, emisă în privința Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, poate fi contestată cu plângere procurorului ierarhic superior, în termen de 15 zile din momentul când s-a luat cunoștință de act, de către părțile implicate în cadrul acestui proces penal, în ordinea prevăzută de prevederile art.2991 din Codul de procedură penală.

Andrei Bălan a fost desemnat de CSP să examineze acțiunile lui Stoianoglo în identificarea și pedepsirea persoanelor vinovate de expulzarea profesorilor turci la ședința Consiliului din 18 noiembrie.

Balan a fost desemnat la solicitarea fostei deputate PPDA, Inga Grigoriu, care a cerut investigarea „inacțiunilor” procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, referitor la investigarea expulzării celor șapte profesori turci de la rețeaua de Licee Orizont și pedeapsa cu care s-a ales fostul șef al SIS, Vasile Botnari.

Stoianoglo a fost acuzat că nu ar fi investigat în mod eficient persoanele responsabile de deportarea profesorilor turci din Republica Moldova și nu ar fi acționat în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

În consecință, unicul vinovat în acest dosar a fost găsit fostul șef al SIS, Vasile Botnari, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare, a primit amendă în mărime de 88 de mii de lei și a fost obligat să le plătească familiilor victimelor despăgubiri de câte 25 de mii de euro. Acesta însă a depus la CSP o solicitare de abținere a investigării procurorului general suspendat. Prin urmare, Consiliul a remis cererea de abținere a procurorului, conform competenței, Procuraturii Anticorupție.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *