Actualitate

Procurorul general interimar şi guvernatorul BNM, audiaţi în Parlament

Deputaţii s-au interesat mai mult de persoanele condamnate, unde au ajuns banii şi câţi dintre aceştia au fost recuperaţi.
În raportul său, procurorul general interimar a declarat că este destul de dificil să prezinte informaţii noi la acest capitol, deoarece ar putea prejudicia mersul anchetei. Totuşi, Eduard Harunjen a specificat că din 2009 acum au fost iniţiate 177 de cauze penale. Potrivit lui, se anchetează şase grupuri de persoane, printre care grupul Filat, Shor sau Gacichevici. Totodată, mai multe persoane au fost deja condamnate. În total, statul a fost prejudiciat cu peste 12 miliarde de lei, iar 1 miliard a fost deja recuperat.

La rândul său, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a specificat că a primit un nou raport din partea companiei Kroll, care investighează furtul din sistemul bancar. Compania a descoperit noi scheme prin care banii erau furaţi. Este vorba despre sute de conturi bancare în diferite ţări, dar şi sute de tranzacţii, ce urmau să împiedice depistarea banilor furaţi. Banii erau transferaţi pe conturi bancare din Rusia, Moldova, Estonia şi Cipru. De asemenea, investigaţia a stabilit că o parte din banii furaţi au ajuns pe conturi care par să aibă legătură cu persoane fizice din Republica Moldova.

Sursă: trm.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *