Producătorii agricoli mulțumiți de sistemul renovat de irigare
În acest sens, programele cu resurse din exterior sunt foarte binevenite. În cadrul programului Compact au fost renovate 10 sisteme de irigare care vor permite irigarea a mai bine de 15 mii de hectare de teren agricol.
Sistemul renovat de irigare reprezintă o oportunitate extraordinară pentru producătorii din sectorul agricol și va influența trecerea fermierilor de la producerea culturilor de câmp la agricultura de valoare înaltă. Cheltuielile proiectului se ridică la 80 milioane de dolari, care au fost suportate de Guvernul SUA.
De curând, lucrările de reabilitare a sistemului de irigare în localitatea Lopatna, Orhei s-au încheiat. Pentru construcția și modernizarea acestuia s-au alocat în jur de trei milioane de dolari, iar acesta va permite irigarea a peste 500 de hectare de teren agricol, prelucrate de fermieri din satele Lopatna, Jora de Jos, Jora de Sus și Jora de Mijloc.
Ghenadie Cucu deține 0,75 de hectare pe care crește o pepinieră și este unul dintre cei care au acces la noul sistem de irigare din această primăvară. În pepiniera sa, agricultorul crește pomi fructiferi de prune, caise, piersici, cireș, vișin și nuc.
Ghenadie Cucu, în pepiniera sa din satul Lopatna, Orhei prezintă sistemul de filtrare a apei
Înainte ca aceste sisteme de irigare să fie reabilitate, producătorul spune că se descurca foarte greu, unica metodă de a uda plantele de pe sectorul său era de a aduce apă de la o fântână dintr-un sector vecin. „Când creșteam legume eram nevoit să aduc apă cu cisterna, fiindcă acestea aveau nevoie de apă mai des și în cantități mai mari. Iar aici cheltuielile pentru apă erau enorme”, ne-a spus bărbatul. La sfârșitul lunii mai, noul sistem de irigare a fost dat în exploatare, iar pe toată perioada verii, agricultorul a folosit apă pentru irigare din râul Nistru.
Pe terenul său agricol, Gheorghe Cucu a mai beneficiat de un sistem de filtre pentru curățarea apei. În urma desfășurării unui concurs, în pepiniera sa, a fost instalat un sistem de irigare prin picurare, iar pentru ca apa să fie curată, fără impurități, aceste filtre asigură buna și deplina funcționare a sistemului de picurare. „Este cel mai eficient sistem pentru agricultură. În această perioadă am observat că plantele mele reacționează pozitiv. Spre exemplu, pomii pe care i-am altoit în luna august, se dezvoltă mai bine în comparație cu alți ani”, a menționat bărbatul. Acesta a accentuat importanța irigării în procesul de dezvoltare a puieților, pentru ca procentul de „prindere a altoiului” să fie mai mare. „Anul acesta puieții noștri cresc foarte bine. Se observă chiar diferența dintre plantele de pe terenul meu cu cel vecin, care nu dispune de acest sistem de picurare. În ultimele trei luni, am udat, după necesitate, ca odată pe lună”, a afirmat agricultorul.
Comenzi asigurate pentru trei ani
Datorită sistemului eficient, agricultorul spune că deja are comenzi de material săditor pentru anii următori. Clienții săi au văzut tehnica de care dispune producătorul și sunt siguri de calitatea produsului final. În următoarea perioadă, Gheorghe va pregăti 13 mii de copaci de prun, care vor fi sădiți la sfârșitul lunii octombrie de către un producător autohton.
La sistemul de irigare din Lopatna, Orhei sunt conectați 100 de utilizatori. Iar pentru ca acesta să fie gestionat corect și avantajos, au fost create asociații. Prin intermediul acestora, membrii îşi pot stabili singuri tariful la apă şi pot livra volumele de care are nevoie fiecare producător agricol. Ion Voica, președintele Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare din Jora de Jos a declarat că un metru cub de apă pentru irigare costă trei lei. Acest tarif este stabilit de adunarea generală din care fac parte toți utilizatorii acestui sistem. Pentru ca oamenii să fie deserviți de asociație, aceștia sunt nevoiți să devină membri și să achite cotizații. Prețul unei cotizații este stabilit în funcție de suprafața irigată. Pentru un hectar, oamenii vor scoate din buzunar câte 271de lei anual. „Cei care au mai multe hectare, evident că plătesc mai mult, dar au și beneficii de la irigare. Toate prețurile stabilite pentru cotizație și apă, sunt calculate în baza cheltuielilor pentru apă, electricitate și întreținere”, a spus președintele asociației.
„Îmi cade piciorul în crăpăturile din pământ”
Claudia Savin, deține 400 de hectare de pământ, iar pe jumătate dintre acestea crește o livadă. Producătorul așteaptă ca, în următoarele două săptămâni, să fie pornit sistemul și, în apropierea terenurilor sale, pe care cresc prune, măr, păr și cais. „Mai bine mai târziu, decât niciodată. Chiar dacă vom uda pomii, după ce am cules roada, oricum copacii au nevoie de apă pentru a se întări”, a menționat femeia.
Agricultorul crede că, în următorul an, datorită sistemului de irigare, recolta va fi de o calitate mai mare. „Vara aceasta nu am avut deloc ploaie. Îmi cade piciorul în crăpăturile din pământ din cauza secetei. Dacă până acum obțineam în jur de zece tone de fructe, în condiții mai bune vom obține dublu și de o calitate mult mai mare”, a spus femeia. În acest fel, producătorul speră că piața sa de desfacere se va mări. „În Rusia, au uitat de noi, iar acum vindem ce avem doar în Moldova. Sperăm că producția noastră va crește și poate chiar începând cu anul viitor să intrăm pe piața europeană”, a conchis femeia.
Consolidarea producătorilor
Alexandru Slusari, președintele Uniunii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli spune că producătorii din zonă care au acces la sistemul de irigare sunt foarte mulțumiți. „În acest moment este foarte important ca oamenii să folosească acest sistem de irigare cât mai eficient. Acest fapt ține de cât de bine vor lucra asociațiile create. Utilizatorii trebuie să înțeleagă – cu cât mai mulți aceștia vor fi în organizație, cu atât cheltuielile vor fi mai mici. Acum este necesar consolidarea producătorilor în aceste organizații”, a declarat Slusari.
În zona localității Lopatna au fost create 11 astfel de asociații care întrunesc peste 7 mii de proprietari de terenuri agricole din aria sistemelor de irigare renovate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!