Actualitate

Prognoză: Economia RM va avea creștere modestă pentru anul curent

Potrivit experţilor BM, restabilirea ritmului de creştere a economiei Moldovei este de aşteptat în următorii 2 ani. Concluziile au fost prezentate joi, 7 aprilie, în cadrul unui eveniment de lansare a prognozei economice pentru Europa şi Asia Centrală şi pentru Republica Moldova, transmite IPN.

Managerul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, Alexander Kremer, a declarat că economia va rămâne inertă în decursul anului curent. Pe fundalul nivelului redus al remitenţilor, diminuării cererii interne şi ajustării cursului de schimb, factorul dominant al creşterii, fie şi modeste, vor fi exporturile. Oficialul a apreciat că această stare a economiei, este de fapt, „preţul” pe care îl plăteşte Moldova pentru frauda din sectorul bancar. Consecinţele acesteia şi faptul că sunt identificate cu greu persoanele implicate în schemele de sustragere, s-au reflectat asupra veniturilor ţării şi cetăţenilor.

BM estimează o creştere a deficitului bugetar în 2016 până la 3,2% din PIB. Piaţa de muncă nu se va redresa, presiunile inflaţioniste vor persista, iar nivelul de sărăcie va scădea doar cu mai puţin de un punct procentual şi va constitui în 2016 41%.

Totodată, Alexander Kremer a menţionat o consecinţă, efectul căreia este imposibil de a fi calculat doar în bani. „Este vorba de scăderea încrederii investitorilor, tot mai greu de convins că Moldova este o destinaţie atractivă pentru investiţii şi realizarea proiectelor lor”, a precizat el . În opinia sa, pe măsura stabilizării economiei şi restabilirii încrederii investitorilor Moldova ar putea să-şi recapete treptat ritmul de creştere economică în 2017-2018. Prognoza de creştere economică pentru anul 2017 este de 4% iar pentru 2018 de 4,5%.

Experţii BM consideră că sunt necesare eforturi majore în restabilirea eficienţei şi credibilităţii sectorului bancar, inclusiv finalizarea auditului şi a acţiunilor ulterioare ce derivă din acesta la cele trei bănci, aflate sub supravegherea specială BNM, combaterea corupţiei şi afirmarea practicilor de bună guvernare în instituţiile publice.

Totodată, urmează să fie analizate profund şi în comparaţie cu cele din alte ţări veniturile şi cheltuielile Republicii Moldova. Moldova a beneficiat în ultimii ani de mai multe granturi decât alte ţări, cheltuieşte mai mult, dar efectul este mic şi în domeniul educaţie, şi în domeniul sănătăţii, şi în alte domenii. „Potenţialul Moldovei de reformare a cheltuielilor publice este mare, inclusiv necesită a fi revăzute acele indemnizaţii, ajutoare, care se plătesc persoanelor înstărite”, a mai spus Alexander Kremer.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *