Prognozele Bănicii Mondiale pentru anul viitor: Consumul rămâne un factor-cheie al creșterii economice a Moldovei
Prognozele au la bază performanțele înregistrate în sectorul agricol, dar și o apreciere a valutei naționale, care a determinat creșterea exporturilor cu circa 13%. Pe parcursul anului 2017, a crescut și rata remiterilor, cu circa 13%. „Creșterea economică este de așteptat să fie solidă și să ajungă la 3,8% în 2018 și la 3,7% în 2019, dar să rămână sub mediile istorice de 4,6%. Perioada de recuperare a remitențelor, împreună cu creșterea salariilor private, vor susține consumul, care va rămâne un factor-cheie al creșterii”, a spus Marcel Chistruga, expert al Băncii Mondiale.
Pentru 2018 sunt subliniate și unele riscuri care trebuie luate în calcul. „Riscul permanent în sectorul agricol. Alt risc există în sectorul financiar. Ne dorim transparență și să fie identificați beneficiarii finali. Mai mult, reformele trebuie continuate. Vorbim de reforme în domeni
ul justiției, care vor diminua corupția. Un alt risc e legat de alegerile parlamentare din 2018. Politicienii vor adopta cheltuieli nejustificate, aceasta va înrăutăți sistemul financiar. Alegerile parlamentare din 2018 ar putea submina disciplina fiscală și afecta încrederea investitorilor și sprijinul donatorilor pe termen mediu”, a menționat Marcel Chistruga.Potrivit experților, este necesară o creștere economică mai rapidă pentru a converge cu țările din UE. „Este nevoie de reforme susținute, crearea de locuri de muncă mai multe și mai bine plătite. Menționăm reforma justiției, susținerea mediului de afaceri”, a punctat Marcel Chistruga.
În context, s-a remarcat importanța educației. Universitățile trebuie să coopereze cu întreprinderile. „Trebuie să fie foarte bine trasate competențele, să fie descrise și transcrise în standardele ocupaționale. Universitățile trebuie să aibă un sistem de finanțare bazat pe rezultate, să fie receptive pe piața cererilor de competențe”, a remarcat Lucia Casap, reprezentantul Băncii Mondiale în Republica Moldova.
Sursa: ipn.md