CSI / RusiaPolitică

Propaganda Kremlinului se răspândește și în școli. Ce pățesc profesorii de istorie care refuză să predea „varianta” susținută de Putin

La câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Andrei Șestakov a deschis un set de fișiere într-un grup de chat, de pe aplicația de mesagerie WhatsApp, al profesorilor de istorie din orașul său, aflat în estul Rusiei. Fișierele – care au fost examinate de Reuters și care conțin zeci de pagini de documente și prezentări, precum și linkuri video – sunt instrucțiuni despre cum să le fie predat acest conflict elevilor adolescenți. Nu este clar cine a partajat fișierele pe grupul de chat, dar multe dintre documente poartă emblema Ministerului Educației de la Moscova.

Materialul didactic include ghiduri de lecții în care se afirmă că soldații ruși care luptă în Ucraina sunt eroi, că guvernanții ucraineni au făcut cauză comună cu persoane care au colaborat cu naziștii din cel de-al Doilea Război Mondial, că Occidentul încearcă să răspândească discordia în societatea rusă și că rușii trebuie să rămână uniți.

Șestakov spune că a răsfoit fișierele în timpul uneia dintre lecțiile sale. Bărbatul de 38 de ani, cu o constituție subțire, a declarat că înainte de a deveni profesor, în luna ianuarie, a fost ofițer de poliție timp de 16 ani. Dar, în ultimii ani, a spus el, a avut îndoieli tot mai mari cu privire la faptul că guvernanții Rusiei respectă valorile pe care le propovăduiesc în ceea ce privește democrația, influențat, în parte, de criticul proeminent al Kremlinului, Alexei Navalnîi.

Profesorul a decis să nu predea aceste module elevilor săi de la Școala Gimnazială nr. 2 din Neriungri, un oraș minier situat în estul Siberiei, la aproximativ 6.700 de kilometri de Moscova, acolo unde preda.

În schimb, Șestakov le-a spus elevilor săi despre conținutul ghidului de predare și de ce era inexact din punct de vedere istoric, a declarat acesta pentru Reuters. De exemplu, profesorul a le-a explicat că materialele susțineau că Ucraina a fost o invenție a Rusiei bolșevice, deși manualele de istorie vorbesc despre o istorie de secole a Ucrainei. A decis să meargă mai departe.

Pe 1 martie, profesorul le-a spus elevilor, în timpul unei ore de educație civică, că nu i-ar sfătui să servească în armata rusă, că se opune războiului împotriva Ucrainei și că liderii Rusiei prezintă elemente de fascism, chiar dacă susțin că luptă împotriva fascismului în Ucraina, potrivit unei declarații pe care bărbatul a dat-o în fața poliției și pe care Reuters a consultat-o.

În zilele următoare, poliția locală și FSB l-au chemat pe Șestakov la un interogatoriu, conform declarației semnate pe 5 martie despre comentariile pe care le-a făcut la clasă. Șestakov a precizat că nu a fost acuzat în legătură cu aceste comentarii.

Reuters notează că FSB și poliția locală nu au răspuns la solicitările agenției de a face precizări pe acest subiect. Pe 18 martie, un tribunal l-a amendat cu 35.000 de ruble (aproximativ 420 de dolari) pentru discreditarea forțelor armate ruse, după ce a repostat pe internet mai multe materiale video cu interviuri date de soldați ruși capturați în Ucraina, potrivit unei hotărâri judecătorești consultate de Reuters.

Andrei Șestakov a mai declarat că a renunțat, tot în luna martie, la postul său de profesor, pentru că a crezut că va fi oricum concediat din cauza opoziției sale publice față de război. Autoritatea locală din domeniul educației și Ministerul rus al Educației nu au răspuns la solicitările Reuters de a face precizări despre cazul profesorului Șestakov și despre ghidul didactic.

Când Reuters a contactat telefonic școala, o femeie care s-a prezentat ca fiind directoarea interimară a spus că refuză să comenteze cazul lui Șestakov și a încheiat apelul.

Profesorii din întreaga Rusie au primit ghiduri de predare identice sau similare, potrivit mai multor dascăli, reprezentanți ai sindicatului profesorilor și postărilor de pe rețelele de socializare de la două școli care au raportat că au predat modulele trimise de Ministerul Educației.

Olga Miriasova, reprezentanta unui sindicat numit Teacher, a declarat că autoritățile regionale din domeniul educației au distribuit ghidul de predare pe care l-a primit Șestakov în mai multe școli din țară. Reuters nu a putut stabili în mod independent câte școli au primit modulele. Unul dintre profesori a declarat că a primit un pachet de predare diferit de cel trimis lui Șestakov, deși acesta avea un conținut similar.

Inițiativa arată modul în care statul rus – care și-a intensificat controlul asupra presei – își extinde acum efortul de propagandă privind războiul din Ucraina în școli, în timp ce Kremlinul încearcă să obțină sprijinul populației. De când a început războiul, multe școli rusești au postat pe rețelele de socializare imagini în care elevii trimit mesaje de susținere pentru trupele care luptă în Ucraina și stau în formație pentru a scrie litera „Z”, simbolul susținerii războiului.

Profesorii care nu sunt de acord cu războiul se alătură acum activiștilor opoziției, militanților organizațiilor neguvernamentale și jurnaliștilor independenți, care simt presiunea tot mai puternică a statului rus. Aceștia înfruntă amenzi, urmăriri penale și riscul de a-și pierde locul de muncă.

La începutul lunii martie, președintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care prevede că răspândirea de informații „false” despre forțele armate ruse reprezintă o infracțiune care se pedepsește cu amenzi sau cu închisoare de până la 15 ani. Chiar și înainte de invazie, Kremlinul a strâns „șurubul” în jurul oponenților săi, folosind o combinație de arestări, cenzură pe internet și întocmirea unor liste negre. Kremlinul nu a răspuns la solicitările de a face precizări despre ghidul didactic, cazul lui Șestakov și modul în care gestionează opoziția față de război.

În luna martie, ministrul rus al Educației, Serghei Kravtsov, a declarat în fața unei comisii parlamentare că ministerul său a lansat o campanie la nivel național pentru a discuta cu elevii despre relațiile ruso-ucrainene, pe fondul întrebărilor adresate de copii cu privire la situația din Ucraina și la sancțiunile occidentale.

Kremlinul susține că aplică legea pentru a contracara extremismul și amenințările la adresa stabilității. Mai afirmă că desfășoară ceea ce numește o „operațiune specială” pentru a distruge capacitățile militare ale vecinului său sudic și pentru a „denazifica” Ucraina și a preveni genocidul împotriva vorbitorilor de limbă rusă, în special în estul țării.

Kievul și aliații săi occidentali au respins acest lucru ca fiind un pretext nefondat pentru război și acuză forțele rusești de uciderea civililor.

Sursa: Libertatea.ro


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *