Actualitate

Proprietarii restaurantelor, alarmați de dublarea cotei TVA pentru HORECA: Alimentația publică va lucra „pe sub masă”

„Guvernul de noapte s-a schimbat cu Guvernul „IUTE CREDIT”. Am senzația că prioritățile acestui Guvern sunt strict bazate pe ideea de a împrumuta cât mai mulți bani, cât mai repede și în condiții cât mai pipărate”, a scris pe o rețea de socializare proprietarul rețelei de restaurante Trattoria della Nonna, Dumitru Cebotarescu.

Potrivit acestuia, decizia de a majora cota TVA va determina majorarea prețurilor pentru consumatorul final, micșorarea salariului și a numărului de personal și chiar falimentarea unor localuri.

Cebotarescu susține că nici pentru economie efectele nu vor fi cele scontate: „Cu o probabilitate foarte mare, alimentația publică se va întoarce în zona neagră a economiei. Pentru a evita falimentarea și a rămâne funcțională, alimentația publică va lucra „pe sub masă”.

Și președintele Asociației restaurantelor, Aneta Zasavițchi a criticat decizia Guvernului. „În opinia noastră, decizia de majorare a TVA-ului va aduce efecte negative activității economice, luate în ansamblu cu majorările promise la electricitate și gaz. Aceste măsuri vor avea efect și mai negativ atât asupra consumatorului de rând, cât și a angajaților din acest sector. Nu ni se pare corectă luarea unei astfel de decizii pripite fără un dialog cu mediul de afaceri din HORECA”, a scris Aneta Zasavițchi pe Facebook.

Mai mult decât atât, ea afirmă că reducerea cotei TVA de la 20 la 10% a fost susținută de actualul deputat al Blocului ACUM, Dumitru Alaiba – care este și co-fondatorul Centrului de Politici și Reforme. În 2017, organizația a elaborat un studiu „Oportunitatea reducerii TVA pentru produsele alimentare și serviciile de alimentație publică”. Atunci reducerea TVA-ului pentru HORECA a fost văzută ca un instrument de impulsionare a consumului, investițiilor și a creșterii economice.

Și directorul executiv al Camerei de Comerț Americane din Moldova, Mila Malariu și-a expus pe Facebook îngrijorarea față abordarea Guvernului în luarea deciziilor. „Modul în care businessul-ui și cetățenilor le-au fost comunicate măsurile de politică fiscală este umilitor și penibil. Anunțate într-o conferință de presă, măsurile fiscale ( nu propunerile de politica fiscală) urmează sa fie votate timp de o săptămână de Guvern. Fără intenția de a verifica părerea părților interesate și a estima impactul real asupra părților afectate, decis „definitiv și irevocabil".

Amintim că ieri, ministrul Finanțelor Natalia Gavrilița a susținut un briefing de presă în care a anunțat o serie de măsuri de politică fiscală, care urmează să intre în vigoare începând cu anul viitor.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *