Proteste la Ierusalim: Peste 10 mii de imigranți africani cer să nu fie alungați din țară

Potrivit unei legi adoptate în 10 decembrie, imigranţii ilegali pot fi plasaţi în centre de reţinere, fără proces, chiar şi timp de un an. După votarea legii, un centru de detenţie a fost deschis în sudul Israelului. Cestrul are regim deschis în timpul zilei, dar ocupanţii săi trebuie să fie prezenţi acolo la apel de trei ori pe zi şi sunt obligaţi să-şi petreacă noaptea.
"Peste 10.000 de manifestanţi s-au adunat cu autorizaţia poliţiei în calm în faţa Knesset-ului", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei Micky Rosenfeld, potrivit căruia "poliţia este prezentă în forţă pentru a asigura ordinea".
Preşedintele Parlamentului Yuli Edelstein a interzis să intre în Knesset patru reprezentanţi ai manifestanţilor care au fost invitaţi la o întâlnire de deputaţi. Într-un comunicat, Edelstein a explicat că a vrut astfel "să evite provocări ce ar putea degenera în violenţă".
Manifestanţii, în principal originari din Eritreea şi Sudan, au manifestat cu calm, scandând în limba engleză: "Suntem refugiaţi, avem nevoie de protecţie!"
Luni, ei au mărşăluit la Tel Aviv în faţa mai multor ambasade occidentale. Duminică, peste 30.000 dintre ei au participat la o manifestaţie uriaşă în centrul oraşului Tel Aviv. Aceşti solicitanţi de azil denunţă refuzul autorităţilor de a le examina cererile, precum şi plasarea în centre de reţinere a sute dintre ei. Ei s-au lovit de refuzul de a fi primiţi de către primul ministru Benjamin Netanyahu, care i-a avertizat că manifestaţiile lor "nu servesc la nimic".
La un miting marţi la Tel Aviv, reprezentanţii protestatarilor au declarat că mişcarea va continua până când guvernul anulează o legislaţie controversată şi le acordă statutul de refugiaţi.
sursa: evz.ro