Actualitate

Protestele din Hong Kong: Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc / Indivizi mascaţi au agresat mai multe persoane într-o gară din oraş | FOTO, VIDEO

Cel puţin 36 de persoane au fost rănite în urma incidentului produs în districtul Yuen Long din Hong Kong, informează BBC News.

Nu este clar cine erau agresorii şi nici din ce motiv au comis violenţele.

Autorităţile au transmis că "unele persoane s-au strâns pe peroanele gării şi în compartimentele trenurilor, atacând pasagerii".

"Este absolut inacceptabil pentru Hong Kong ca o societate care respectă legea. Guvernul SAR (Regiune Administrativă Specială, n.red) condamnă ferm orice violenţă şi va lua măsuri serioase de aplicare a legii", se afirmă într-un comunicat al autorităţilor din Hong Kong, teritoriu autonom al Chinei.

Districtul Yuen Long este situat într-o zonă mai izolată a regiunii Hong Kong, la mare depărtare de locul unde s-au desfăşurat protestele pro-democraţie.

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc contra participanţilor la un amplu protest pro-democraţie care a avut loc duminică în centrul Hong Kongului. Unii demonstranţi au aruncat cu diverse obiecte spre cordoanele de poliţişti.

Aproximativ 4.000 de poliţişti au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea în cursul protestelor.

Organizatorii au transmis că la protestul de duminică au participat peste 430.000 de persoane, în timp ce poliţia a estimat numărul manifestanţilor la 138.000.

Hong Kong-ul, care se bucură de o largă autonomie, este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste provocate de un proiect de lege despre care criticii susţin că ar permite extrădarea dizidenţilor politici din Hong Kong pe teritoriul Chinei.

Pe 1 iulie, în ziua aniversării transferului de către Marea Britanie către China a suveranităţii asupra Hong Kong-ului, protestatarii au pătruns ilegal în sediul Parlamentului regional, pe care l-au devastat. Manifestanţii denunţă atitudinea premierului din Hong Kong, Carrie Lam, şi agresivitatea forţelor de ordine.

"Protestele organizate în unul dintre principalele centre financiare din Asia au generat cea mai gravă criză politică de când Marea Britanie a transferat suveranitatea asupra Hong Kong-ului Chinei, acum 22 de ani. Mitingurile antiextrădare s-au transformat într-o formă majoră de contestare a premierului din Hong Kong, Carrie Lam, numită în 2017 de o comisie specială formată în principal din politicieni pro-Beijing; de asemenea, este vorba de o provocare politică gravă la adresa preşedintelui Chinei, Xi Jinping", notează editorialiştii Alice Woodhouse şi Nicolle Liu pentru Financial Times.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *