CSI / Rusia

Pseudo-uniunea vamală sau cum Rusia impune propriile reguli pe piața CEEA

Serviciul Federal Vamal al Rusiei (SFV) a refuzat, începând cu luna februarie și până pe data de 18 mai, documentele vamale eliberate de Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan privind evaluarea conformității produsului cu reglementările tehnice comune ale CEEA. Furnizorii din aceste țări au fost trimisi de rusi sa caute firme din Rusia care sa le elibereze diversele „certificate”.

Mai nou, SFV propune introducere unei etichetari unice a produselor agricole, pentru a proteja piața rusă de produse interzise. Suspiciunea fata de aliați ca practica reexportul de mărfuri aflate sub embargou declanseaza razboaie nesfarsite intre Rosselkhoznadzor Rusia si importatorii din Belarus – de lactate, carne, fructe – și nu lasă bunurile din Ucraina și UE sa traziteze teritoriul Rusiei cu destinatia Kazahstan.

Participanții la ”integrarea euroasiatică” sunt nemulțumiti de înăsprirea condițiilor de export în Federația Rusă, deoarece se încalcă unul dintre cele patru principii ale pieței unice – libera circulație a mărfurilor. Potrivit experților respondenți ai DW, motivul acestor diferende este faptul că Moscova vrea să dicteze propriile regulile aliaților din CEEA și să-i facă prizonieri ai conflictului cu Occidentul.

„Cutia Pandorei”

Analiștii independenți consideră că controlul la sânge al importurilor expediate din statele membre ale CEEA este din cauza razboiului comercial al Federației Ruse cu Occidentul. Așa au aparut bancurile despre ananasul și stridiile din Belarus, deși înainte de embargou Rusia nu a comentat reexportarea de produse exotice din țara vecina.

Mass-media scrie frecvent despre încălcarea intereselor producatorilor din Kazahstan de pe piața rusă a produselor de băuturi alcoolice și de cofetărie, precum și a re-exportatorilor de bunuri din China, în special de automobile. Din același motiv și Kârgâzstanul a fost nevoit să-și reducă exporturile de produse din China. În Armenia, dupa intrarea în CEEA, se reclama limitarile impuse de Rusia în tranzitul gazelor iraniene spre Georgia.

„Cutia Pandorei” in acest sector de activitate a fost deschisa după evenimentele din Ucraina, când Rusia a început sa-si protejeze piata de produsele aflate sub embragou, impunand diverse bariere si pentru producătorii și exportatorii din ”spatiul uniunii vamale eurasiatice „- a declarat analistul kazah Dosîm Satpaev, pentru DW.

Toate aceste bariere nu au fost înscrise în Codul vamal al CEEA sau în Tratatul de instituire a Uniunii. De exemplu, anul trecut, Rusia a impus un control dublu al mărfurilor provenind din Kazahstan. Astfel, toate produsele din Kazahstan trebuiau mutate in camioane din Rusia la granita, fapt care a crescut costul transportului.

Potrivit lui Satpaev, aliatul rus impune condițiile „în funcție de propriile sale interese și propriile sale aventuri de politică externă“. Dar, acest lucru nu este problema Kazahstanului sau a Belarusului. „Noi nu suntem în conflict cu Occidentul, avem relații bune cu Ucraina și Uniunea Europeană, dorim să facem comerț cu Polonia, de unde suntem acum obligati să importam mere ocolind Rusia“, – a spus expertul.

Dorința Seviciului Federal Vamal din Rusia de marchare unica a mărfurilor din CEEA este un alt mod de a consolida controlul asupra circulației exporturilor către Federația Rusă. Expertul este convins că țările CEEA devin astfel ostatice ale politicii externe a Moscovei, care va emite noi pretenții fata de aliați.
„Noi întotdeauna suntem suspectati de încălcări ale sancțiunilor anti-occidentale impuse de Rusia“ – continuă Satpaev. „Niciun marcaj unic CEEA sau alte măsuri de control nu ne vor feri de suspiciunile Moscovei, și vom fi din nou si din nou nevoiti sa le dovedim buna-credinta“ – afrima analistul.

Încercarea a eșuat

Economistul din Belarus, Serghei Cealîi, reamintește DW că documentele statutare ale CEEA prevad elaborarea unei politici comune în domeniul economic și renuntarea la masurile unilaterale sau relațiile bilaterale.

Sensul integrarii este guvernarea prin norme comune. „A fost un fel de acord de neagresiune în sfera economică – o încercare de a crea un sistem care ar putea împiedica războaiele comerciale. Dar ideea nu a funcționat”, – a spus expertul.

În plus față de sancțiunile dintre Rusia și Occident, care au dus la apariția unor noi bariere în cadrul CEEA, expertul a subliniat încă o sursa de războaie comerciale – serviciile de vama si controlul fitosanitar. „Rusia le foloseste la maxim, pentru ca suspecteaza comerțul aliaților săi cu alte țări ca pe o încercare de atentat la propria piața“, – a spus expertul.

 Paginaderusia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *