Internațional

Publicație americană: societatea italiană are tendințe discriminatorii față de imigranți

S. Cojocaru lucrează în Italia de șapte ani, în calitate de îngrijitoare de bătrâni și bona pentru copii. Atunci cînd a aflat că va trebui să treacă testul de cunoaștere a limbii, în incinta unei școli medii, ”s-a simțit ca o străină”, scrie sursa citată. Testul s-a dovedit a fi ușor după părerea Svetlanei, a fost necesar să scrie o carte poștală unui prieten imaginar și să răspundă la o ofertă ficțională de lucru.

Ziarul american precizează că Italia este cea mai recentă țară din Europa care tinde să închidă accesul imigranților, prin solicitarea competențelor lingvistice, în schimbul permiselor de muncă, sau uneori, cetățeniei. Adoptate anul trecut în numele integrării cetățenilor străini în societatea italiană, aceste cerințe reflectă de asemenea temerea că străinii s-ar putea dilua în ”prețuita identitate națională” sau ca în cazul M. Britanii ar putea prezenta riscuri de teroare.

Potrivit The Washington Examiner, unii avocați ai imigranților sunt îngrijorați că în condițiile crizei economice, când până și populația indigenă își menține cu greu locurile de muncă, măsurile intreprinse de oficialități vor conduce mai degrabă spre intoleranță decât spre integrare. Alte voci sunt de părerea că este normal ca noii veniți să învețe limba națiunii care îi găzduiește, văzând acest lucru drept o premisă pentru a contribui societăți

În comparație cu alte țări europene, în Italia nu a existat o tradiție a imigranților, așa că, în momentul în care au apărut valuri masive de cetățeni străini, împreună cu informațiile despre fenomenul migrației, au apărut și tendințe xenofobiste din partea italienilor. Aceasta a impulsionat creșterea popularității Ligii Nordului, mișcare care este împortiva imigranților, fiind partenerul principal al premierului S. Berlusconi. Umberto Bossi, liderul Ligii Nordului, s-a referit într-unul din rânduri, că imigranții sunt niște ”aborigeni”.
Anul trecut, Bossi a înaintat în Parlament o propunere de lege prin care tuturor cetățenilor care nu vin din țările UE, dar care vor să își deschidă o afacere în Italia, să le fie aplicate aceleași cerințele de limbă. Propunerea însă nu a fost votată majoritar.

Manuel Bacci, un locuitor din or. Florența a spus că Bossi reprezintă ”extrema în chestiunea imigranților, iar cealaltă extremă nu presupune nicio restricție”.
”Noi trebuie să facem un pas în întâmpinarea lor și ei trebuie să facă unul în întâmpinarea noastră”, aceasta este formula integrării, după părearea lui Bacci.

Ziarul american mai comentează că în pofida tuturor discuțiilor, mulți imigranți spun că încercările le vor fi respinse, oricât nu s-ar strădui. S. Cojocaru s-a arătat sceptică față de cerințile referitoare la limbă și crede că acestea nu vor încuraja integrarea imigranților în societatea italiană.

Timpul.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *