Actualitate

Puciștii din Muntenegru au participat și la operațiunea de anexare a Crimeei

Materialul a fost furnizat de către interlocutorul lui Sindzhelichi, cercetatorul sârb, directorul Fundației CEAC, Ventsislav Buyici.

Potrivit lui Buyici, conversația a avut loc pe 11 martie 2015. În dialog, Sindzhelici se lauda cu legăturile sale la Moscova, mai exact la nivelul Ministerului rus al Apărării.

După cum a explicat Buyici, din contextul conversației rezultă că nationalistul sarb era un fel de consultant al Ministerului rus al Apararii și că în baza ”rezolutiilor” sale erau respinsi sau admisi candidații din randul „voluntarilor” sârbi, participanti la operațiunea de ocupare a Crimeei.

Potrivit publicației, cel mai interesant este faptul participarii teroriștilor din Serbia în ocupația rusă a Crimeei – precum și procedura de selecție și de testare a candidaților pentru o astfel de participare la nivelul Ministerului Apărării din Rusia.

Amploarea legăturilor nationalistului sarb Sindzhelici cu Rusia indică faptul că liderul „lupilor sârbi” a fost direct implicat în punerea în aplicare a planurilor militare ale Moscovei.

Dar Sindzhelici nu a fost singurul sarb radical în contact cu serviciile secrete ruse (în special GRU). O altă organizație suspectata de implicare în pregătirea puciului din Muntenegru este și „armata cazacilor balcanici”.muntenegru-lovitura-stat

Sindzhelichi a fost capturat de autoritatile din Muntenegru la inceputul lunii noiembrie.

Reamintim, pe 16 octombrie, in ziua alegerilor parlamentare din Muntenegru, politia din aceasta republica a arestat 20 de cetățeni sârbi, acuzându-i de planificarea unor atacuri armate asupra instituțiilor de stat. În paralel, autoritatile sarbe au expulzat din tara cativa cetateni rusi, acuzati de implicare in tentativa de puci din statul vecin.

Procurorul Muntenegrului, Milivoje Katnichi a declarat că „naționaliștii ruși” plănuiau să-l omoare premierul Milo Djukanovic, pentru a aduce la putere un partid de opoziție.

Kremlinul a respins categoric posibilitatea implicării sale în organizarea oricărei activități ilegale în Muntenegru.

paginaderusia.ro
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *