Bună Dimineața

Pune-mi, Doamne, mâna pe cap și fă-mă om și fără școală

Dacă școala noastră este așa cum este, de-i face pe copii să ofteze din greu, unele țări europene încearcă să adapteze sistemul de învățământ la realitățile curente. Un exemplu în acest caz este Finlanda. În anii următori, în orarul elevilor finlandezi nu vor mai apărea materii precum literatură, geografie, matematică sau istorie, ci teme sau fenomene. De exemplu, un adolescent care urmează cursurile unei şcoli profesionale ar putea urma lecţii pentru a deveni ospătar care vor include elemente de matematică, comunicare şi scris, precum şi limbi străine pentru a-i putea servi şi pe clienţii străini. Pe de altă parte, elevii de la liceele teoretice vor aborda teme ample cum este, de exemplu, Uniunea Europeană, care va combina elemente de economie, istorie (a ţărilor membre), limbi străine şi geografie.

Sigur, multe VOCI ar sări să spună: „Păi și cultura generală a elevilor?”. Cum să nu fie cerebelul bietului copil îmbâcsit cu mult praf istoric, filosofic, algebric, geografic, chiar dacă omulețul, când se face mare, pleacă în Spania la cules căpșuni sau la măturat străzile. Cel puțin, să le măture conform unei teoreme, ceva.

VOCILE sunt ale celor din minister, care ne țin copiii prin băncile din școală, după un program full-time, de nouă ore, că doar așa ”se face carte”. Și uite ajung copii noștri cocoșați la doar 20 de ani, cu toate bolile posibile și imposibile de coloană, cu părul cărunt pe la vreo 25 de ani, de își iau lumea în cap și pleacă unde văd cu ochii.

Copiii noștri urăsc școala, iar încercările lor de a învăța ceva practic, cu care să pornească la drumul vieții, se soldează cu un mare eșec.

Dezamăgiți, aceștia lasă școala pentru alții cărora „le place să pierdă vremea”, că doar poți să devii al doilea om în stat, fără stresul de la BAC și firele albe de pe cap. Păi de ce să nu bei o bere, să mai stai la o bârfă, cu speranța că pune mâna Doamne – Doamne și pe capul tău și.. hop te trezești instalat în fotoliul confortabil de premier: toți ziariștii îți scriu numele și cu ochii închiși, iar oficialii europeni afișează un zâmbet larg când întind mâna sub blițurile aparatelor foto.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *