Actualitate

Pungile de plastic biodegradabil sunt la fel de dăunătoare mediului înconjurător

Deși pungile compostabile au rămas întregi după ce au fost îngropate în sol, n-au putut ține o greutate prea mare fără să se rupă. În mediul marin s-au comportat mai bine: s-au dezintegrat în fragmente de plastic precum confetti după trei luni. În orice caz, cercetătoarea Imogen Napper, principala autoare a studiului, a declarat pentru VICE că și asta e o problemă, pentru că poate da naștere unei supe de plastic în ocean, care poate fi ingerată cu ușurință de animalele marine.

Cele din plastic convențional nu și-au schimbat deloc structura fizică sau chimică nici în apă, nici în sol, în timpul celor 27 de luni de testare. Niște cercetări anterioare au arătat chiar că apa sărată încetinește descompunerea plasticului.

Raportul concluzionează că niciuna dintre sacoșe nu a prezentat o deteriorare substanțială în niciunul din cele trei scenarii: aer, apă și sol.

„Studiile noastre arată că pungile biodegradabile nu oferă beneficii semnificative mediului în momentul de față”, a zis Napper.

CERCETĂTOAREA IMOGEN NAPPER CU O PUNGĂ DE PLASTIC DE 27 DE LUNI, CARE ȚINE 2,25 KILOGRAME.
„Biodegradabil” înseamnă ceva ce poate fi descompus de organismele vii, de obicei bacterii. „Compostabil” se referă la lucruri care se descompun cu ajutorul unor procese existente, cum ar fi programul ecologic municipal.

Toate pungile supuse testelor s-au deteriorat după nouă luni de expunere la oxigen și lumină solară.

Napper a zis că e important să aflăm dacă definițiile actuale ale termenilor „biodegradabil” și „compostabil” au sens, în funcție de comportamentul și așteptările consumatorilor.

Conform lui Brandon Gilroyed, profesor la Universitatea Guelph de Științele Mediului, standardele pentru aceste produse sunt destul de scăzute. Un produs poate fi marketat drept biodegradabil atâta timp cât se descompune într-o perioadă nespecificată de timp. Compostabil înseamnă că, în condiții industriale ideale pentru compostare, în cadrul cărora produsele sunt expuse la căldură mare mai multe zile la rând, materialele se vor descompune.

„Există o lipsă de conexiune între definiția pe care o dau producătorii produsului, cum e marketat acesta și ce așteptări au consumatorii de la el”, a declarat acesta pentru VICE.

Gilroyed spune că publicul e prost informat și nu știe că aceste produse se descompun în condiții foarte speciale.

A zis că acești termeni încurajează persoanele să creadă că fac ceva bun pentru mediu, în timp ce în jurul lor nu se schimbă nimic. „Oamenii cred că e ok să arunce pungile biodegradabile pe unde apucă și nici măcar nu se simt prost că fac asta.”

https://www.vice.com/ 

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.