Actualitate

Putin a devenit o victimă a propriei sale propagande, care astăzi îi ghidează politica

Dictatorul de la Kremlin a creat prea multe mituri pentru poporul său și acum ele îl împiedică să ia decizii raționale.

Propaganda rusă este unul dintre cele mai importante instrumente ale regimului de la Kremlin în războiul împotriva Ucrainei, dar nici măcar ea nu a putut salva armata rusă de la înfrângere și retragere în regiunea Harkov. Mai mult, miturile despre invincibilitatea și măreția Federației Ruse au jucat împotriva rușilor înșiși și împotriva lui Vladimir Putin personal, care a devenit ostatic al propriei ideologii, susține expertul militar Oleg Zhdanov la emisiunea Radio NV.

El crede că în mai bine de 20 de ani la putere, Putin a reușit să creeze o mașinărie de propagandă atât de puternică încât la un moment dat a încetat să o controleze.

„Putin a devenit victima propriei sale propagande. Și astăzi, propaganda conduce politica lui Putin. A creat mitul unei armate invincibile și acum nu poate admite înfrângerea acestei armate pentru a anunța mobilizarea și a influența cumva mersul operațiunilor militare. De ce? Pentru că nimeni nu-l va crede acum. De aceea Putin este controlat de propagandă acum”, a spus Jdanov.

Expertul militar a subliniat că strategia dictatorului de la Kremlin și conducerea militară a Federației Ruse a eșuat atât în ​​sudul Ucrainei, cât și în alte direcții operaționale. Acesta este motivul pentru care un număr mare de soldați ruși caută acum o modalitate de a se preda sau de a fugi de pe câmpul de luptă în panică.

Scindare între militari și politicieni

Contraofensiva ucraineană de succes a dat o lovitură planurilor conducerii militaro-politice ruse de a alipi la Federația Rusă teritoriile ucrainene ocupate. Vladimir Putin s-a trezit într-o situație riscantă, când este tot mai criticat de propria sa armată, care în săptămânile următoare îl poate acuza deschis pe dictator de războiul eșuat din Ucraina. Acest lucru poate duce la consecințe critice și la o schimbare a puterii la Kremlin, susține expertul militar Oleg Jdanov la Radio NV.

El crede că înfrângerea rușilor în regiunea Harkov a început un proces ireversibil de găsire a vinovaților în Rusia. La Kremlin are loc o scindare între politicieni și militari, care dau vina unii pe alții pentru războiul eșuat împotriva Ucrainei.

„Întrebarea „cine este de vină?” a apărut acum pentru ei. Există o confruntare între politicieni și militari. Aceasta este o fisură care se extinde cu o viteză vertiginoasă. Dacă în câteva săptămâni Putin nu înăbușă revolta din rândul generalilor și nu declanșează schimbări la vărful Statului Major al Armatei ruse, atunci generalii înșiși îl pot învinovăți pe Putin – au început deja să facă asta – că a pierdut acest război. Și consilierii locali din mai multe orașe rusești, în frunte cu Sankt Petersburg și Moscova, cer demiterea președintelui. Prin urmare, cu cât Putin se mai gândește pe cine să învinovățească, cu atât este mai mare riscul ca vina să cadă asupra lui. Și acest lucru poate duce la o schimbare în elita politică, inclusiv la o schimbare a guvernului rus ”, a spus Jdanov.

Sub presiunea uliilor

Eşecurile militare ruse din ultimele zile în estul Ucrainei au provocat un şoc în rândul segmentului radical de la Moscova, aşa-zişii „ulii“, care au pus la îndoială în mod public strategia Kremlinului, comentează marţi France Presse într-o amplă analiză.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a cerut marţi celor care îşi exprimă criticile „să fie foarte atenţi“ pentru a rămâne „în cadrul legii“ care îi pedepseşte sever pe cei care ‘discreditează’ armata.

Declaraţia sa intervine pe fondul unei avalanşe de reacţii, uneori virulente, în urma retragerii forţelor ruse din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în faţa contraofensivei forţelor Kievului.

Fulguranta contraofensivă ucraineană a produs un şoc, chiar dacă nu este vorba de primul eşec al forţelor ruse, care au fost nevoite să se retragă din regiunea Kiev în martie, înainte de a-şi pierde nava amiral în Marea Neagră în aprilie.

Egor Holmogorov, un comentator adept al ofensivei în Ucraina, declară că există doar două explicaţii posibile: fie „am fost trădaţi“, fie „armata noastră nu este aptă de luptă“.

„Este absolut imposibil să învingi Ucraina cu resursele cu care Rusia încearcă să lupte, cu metode de război colonial în care se folosesc doar profesionişti şi mercenari, fără o mobilizare“, a afirmat în cursul unei dezbateri televizate Boris Nadejdin, fost deputat, înainte de a fi întrerupt pe un ton tăios de un alt invitat.

În faţa dificultăţilor, cei mai înverşunaţi susţinători ai ofensivei cer de acum Kremlinului să apese pe accelerator în Ucraina.

Bloggerul Maxim Fomin a cerut o „lovitură nucleară de avertisment“ asupra Insulei Şerpilor

Bloggerul Maxim Fomin, care semnează sub pseudonimul Vladlen Tatarski şi este urmărit de peste 400.000 de persoane pe Telegram, a cerut o „lovitură nucleară de avertisment“ asupra Insulei Şerpilor în Marea Neagră, de unde soldaţii ruşi s-au retras în luna iulie.

În timp ce autorităţile au încarcerat sau au forţat să plece în exil pe cei mai mulţi dintre reprezentanţii de prim-plan ai opoziţiei liberale, aceasta avalanşă de critici se pare că nu constituie o ameninţare pentru Vladimir Putin, potrivit AFP.

Tatiana Stanovaia, fondatoarea R.Politic, un centru de analiză politică independent, apreciază că riscul în acest stadiu pentru puterea rusă este foarte limitat.

Dar dacă situaţia de pe front în Ucraina se deteriorează în continuare „cu pierderi, înfrângeri, retrageri, relaţiile dintre aceşti ‘patrioţi’ şi autorităţi va pusă serios la încercare“, a declarat ea.

Iar profilul acestor noi detractori ar putea complica acţiunea de reprimare, subliniază ea.

Căci, contrar opoziţiei liberale, ce putea fi „strivită (fiind înfăţişată) ca un adversar ideologic şi purtător de cuvânt al Occidentului“, un aşa-zis protest patriotic ar putea să fie perceput ca legitim“ în Rusia, susţine experta citată.

Expertul militar a mai subliniat că în prezent președintele rus nu are nicio pârghie pentru a schimba radical cursul războiului în favoarea sa. Jdanov observă că armata Federației Ruse este slăbită puternic, iar rezervele disponibile nu vor fi suficiente pentru a recâștiga ce a pierdut.

Viteza extraordinară și succesul contraofensivei Ucrainei în nord deschide posibilități pe care puțini și-au imaginat când Rusia a invadat Ucraina în februarie: că armata sa ar putea fi înfrântă sau chiar dezintegrată, scrie Bloomberg.

Publicația susține, însă, că o înfrângere rapidă a Federației Ruse rămâne încă puțin probabilă din cauza incertitudinii situației de pe câmpul de luptă. Rusia controlează în continuare aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei, cu mult mai mult decât cei 6.000 de kilometri pătrați pe care i-a eliberat Ucraina în această lună.

Cu toate acestea, observatorii militari ruși și occidentali deopotrivă nu au nicio îndoială că cea mai recentă ofensivă marchează un punct de cotitură în cel mai mare conflict armat pe care l-a văzut Europa de la Al Doilea Război Mondial. Cel puțin, el pune la îndoială obiectivul declarat al președintelui Vladimir Putin de a ocupa toate teritoriile de est ale Ucrainei.

„Aș spune că este atînt un moment cheie, cât și unul periculos în același timp”, a declarat fostul director CIA și fost secretar al Apărării al SUA, Leon Panetta, într-un interviu acordat emisiunii „Balance of Power With David Westin” de la Bloomberg Television.

De teamă că Rusia ar putea escalada conflictul, inclusiv cu o potențială lovitură nucleară tactică, dacă se simte în pericol de a pierde, Panetta a numit situația „periculoasă”, deoarece un Putin în impas ar putea riposta.

„ La fel ca în cazul falimentului, la fel este și în cazul înfrângerii militare ”

Lawrence Friedman, istoric militar și profesor emerit la King’s College din Londra, a scris pe blog că „această ofensivă a răsturnat majoritatea presupunerilor și predicțiilor încrezătoare despre cursul acestui război”.

Și atât de mult încât până și presupunerea exprimată de mulți despre un impas în război pe tot parcursul iernii pare îndoielnică în acest moment. Potrivit acestuia, nici măcar prăbușirea bruscă a Rusiei nu poate fi exclusă de acum înainte.

„La fel ca în cazul falimentului, la fel este și în cazul înfrângerii militare”, a scris Friedman. „Ceea ce pare a fi lung și dureros se poate transforma rapid într-o prăbușire“.

Oficialii ucraineni, inclusiv ministrul Apărării, Oleksi Reznikov, au făcut apel la prudență și consolidare, sugerând posibilitatea unui contraatac din partea Rusiei.

„Faza unei descoperiri, a unei ofensive rapide, a unui tsunami a fost înlocuită cu o fază de asigurare a rezultatelor și de luptă pentru ocuparea celor mai profitabile frontiere – ca rampe de lansare pentru următoarele salturi ”, a scris Oleksi Arestovici, consilier la Biroului Președintele Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *