ActualitateInternaționalUltima oră

Putin a invadat și sistemul educațional. Profesorii ruși trebuie să le explice despre „sancțiunile antiruse” și să-l citeze pe liderul de la Kremlin

Profesorii ruși au primit o serie de recomandări și chiar un ghid despre cum să le explice copiilor despre „sancțiunile antiruse”, scrie publicația Kommersant. Economiștii ruși consultați de ziar au găsit mai multe greșeli în datele manualului.

Ministerul Educației rus a confirmat pentru Kommersant că a trimis către școli aceste ghiduri realizate de Institutul pentru Strategii de Dezvoltarea Educației, create și cu consultarea unor experți din diferite industrii.  „Materialele pentru lecții invită elevii să se familiarizeze singuri cu măsurile luate de președinte și de guvern pentru a întâmpina sancțiunile țărilor neprietene”, a spus ministrul educației pentru publicație, citat de Școala 9.

Profesorul trebuie să-l citeze pe Vladimir Putin

În aceste materiale, sancțiunile sunt prezentate într-o notă pozitivă și este subliniat faptul că ele vor atrage o înviorare a industriei și vor încuraja consumul de produse locale. Orele despre sancțiuni se vor ține în cadrul disciplinei de studii sociale.

Profesorul este ghidat pas cu pas. Întâi trebuie „să arate abilitatea Rusiei de a depăși consecințele negative ale sancțiunilor din partea țărilor vestice care pun presiune pe sfera economică din societatea noastră, să ofere o idee cu privire la direcțiile principale ale politicilor antisancțiuni ale Federației Ruse”.

Profesorul trebuie să-l citeze pe președintele Vladimir Putin, care spune că „Rusia este sub o presiune externă fără precedent” și apoi să-i întrebe pe copii dacă știu „ce măsuri prioritare sunt incluse în politicile antisancțiuni ale statului nostru”.

Pasul următor este ca profesorul să le spună elevilor ce sunt sancțiunile: „restricții create să pedepsească o țară pentru acțiunile sale”. Și se merge mai departe cu explicația că „acțiunile”, în cazul Rusiei, sunt, de fapt, „operațiunea specială militară desfășurată de Rusia în Ucraina, din nevoia de a proteja populația din Donbas”. 

Printre exemplele de acțiuni, profesorii pot menționa înghețarea conturilor companiilor de stat și băncilor sau blocarea rezervelor de aur și valută ale Rusiei, apoi faptul că multe companii străine au plecat. Aici cadrele didactice trebuie să-l citeze pe prim-ministrul Mikhail Mishustin când spune că „protecția pieței interne și menținerea locurilor de muncă ale populației sunt cea mai importantă politică împotriva sancțiunilor”. 

Apoi elevii trebuie să răspundă care cred ei că sunt sectoarele prioritare.

Cum a înflorit economia Rusiei sub conducerea lui Putin 

Manualul are și un link către un video despre beneficiile substituirii importurilor. Elevii află că din 1990 până în 2000, adică până când Putin a preluat puterea, importurile erau mai mari decât consumul domestic, din cauza „publicității active de produse străine” și a inducerii ideii „că produsele importate sunt superioare și a faptului că producătorii ruși nu-și puteau impune produsele”.

Apoi, până în 2022, situația s-a schimbat dramatic, spune voice-over-ul pe video: procentul de produse din domeniul ingineriei alimentare a crescut de la 12 la 45%, cel al ingineriei agricole de la 24 la 55% și al producției de mașini de la 18 la 38%.

Există și propunerea ca profesorii să arate o prezentare cu date de la Ministerul Industriei și Comerțului în cadrul lecției, care spune că din 2014 (anul invaziei ruse în Donbas), procentajul și varietatea producției din ingineria mecanică au crescut.

Cât bine fac sancțiunile industriei ruse

La final, toți elevii completează un formular de feedback în care răspund la o serie de întrebări:

– Sunt sancțiunile împotriva Rusiei corecte?

– Vor duce sancțiunile la întărirea economiei Rusiei?

– Cine va suferi cele mai mari pierderi economice? La aceasta din urmă sunt trei variante de răspuns: „Rusia”, „țările NATO” și „toate țările lumii”.

„Copiii vor vedea și singuri că familia lor nu mai are bani”

Publicația rusă a discutat cu mai mulți economiști despre manualul în care se predau „sancțiunile”. Natalya Zubarevich, specialist în socio-economie, a refuzat să se uite pe materiale.

„De ce să citim aceste manuale? Oricum până în vară sau cel târziu în toamnă, copiii vor vedea și singuri că familia lor nu mai are bani și că nu mai poate cumpăra niciun produs”, a spus aceasta. 

„Limbajul tehnic al manualului este prea complicat atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Multe dintre aceste manuale sunt chiar corecte în ceea ce privește datele cantitative, dar poți să contrazici numerele luate individual”, a spus Vladimir Salnikov, expert al Centrului pentru analiză macroeconomică și previziuni pe termen scurt.

Experții din industrie nu pricep cum s-a ajuns la unele calcule din manual 

Între altele, economistul nu înțelege de ce au dat ca exemplu pozitiv industria mecanică, fiindcă alte industrii ar sta mai bine la nivel național decât aceasta. Specialiștii din industria auto contrazic și ei datele. Manualul spune că procentajul de produse rusești din industria auto ar fi crescut de la 7% în 2014 la 86% în 2020, însă sursele din industrie spun că nu știu cum s-a ajuns la aceste calcule.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *