CSI / Rusia

Putin a luat-o pe „calea războiului”, calificând SUA o ameninţare la adresa securităţii naţionale

Documentul intitulat „Despre strategia securităţii naţionale a Federaţiei Ruse” a fost semnat de Putin în ajunul Anului Nou, fiind o versiune actualizată a celei din 2009, promulgată de Dmitri Medvedev, pe atunci preşedinte al Rusiei, în care nu erau incluse pe lista de ameninţări nici SUA, nici NATO.

Potrivit documentului, Rusia îşi arogă un rol mai mare în rezolvarea problemelor globale şi a conflictelor internaţionale, fapt care ar fi atras reacţii adverse din partea Occidentului. „Consolidarea Rusiei are loc în contextul unor noi ameninţări la adresa securităţii naţionale, complexe şi interdependente”, se arată în document, potrivit Mediafax.

Evitând să califice propriile intervenţii militare în Ucraina şi Siria, documentul susţine că Rusia promovează o politică ”independenţa, internaţională şi internă”, deopotrivă, Rusia a declanşat o ”reacţie din partea Statelor Unite şi a aliaţilor acestora, care se străduiesc să-şi menţină dominaţia în contextul internaţional”, ceea ce e, foarte probabil, să determine o presiune de natură politică, economică, militară şi informaţională” asupra Rusiei.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat mult după anexarea peninsulei Crimeea, fosta provincie ucraineană, în martie 2014. De atunci, Occidentul a acuzat Rusia de sprijinirea insurgenţilor din estul Ucrainei, însă Moscova a negat implicarea în activităţile rebelilor. Tot în acest context, SUA şi UE au impus sancţiuni cetăţenilor şi companiilor din Rusia.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *