Externe

Putin a vizitat soldații răniți. Ce au observat internauții în imaginile propagandei ruse

Imaginile cu șederea lui Vladimir Putin într-un spital din Moscova, care au fost arătate de propaganda rusă, au declanșat o avalanșă de presupuneri. Există soldați răniți care tocmai s-au întors din Ucraina în videoclip? Una dintre ele le amintește însă utilizatorilor de internet de altcineva, scrie onet.pl.

Propaganda rusă a relatat că Vladimir Putin și Serghei Shoygu au vizitat un spital din Moscova pentru a vizita soldații răniți în luptele din Ucraina. Întâlnirea a fost filmată. În înregistrare, atenția internauților a atras atenția mai multor detalii: soldați care nu par răniți, atitudinea rigidă a lui Putin și chipul unuia dintre presupușii militari. O listă de fotografii vehiculată pe rețelele de socializare pentru a demonstra că „soldatul” seamănă în mod confuz cu un alt bărbat, prezentat în videoclipul din 2017 ca angajat al unei fabrici rusești. Nu este prima dată când suspiciunile că întâlnirile cu Putin sunt organizate în scop propagandistic. În 2016, Putin s-ar fi întâlnit întâmplător cu mirese în Piața Roșie și s-a fotografiat cu ele. Utilizatorii rețelelor de socializare au stabilit atunci rapid că sunt modele feminine.

Presupusa vizită a dictatorului rus la Spitalul Didactic Militar Central PW Mandryka din Moscova a beneficiat de o largă acoperire mediatică. Ca Putin să viziteze personal soldații răniți ai forțelor armate ale Federației Ruse nu s-a mai întâmplat până acum. Președintele Rusiei a fost însoțit de ministrul Apărării, Serghei Șoigu.

Multe elemente ale înregistrării propagandistice au atras imediat atenția utilizatorilor rețelelor sociale. În primul rând, soldații nu stau întinși în paturi, ci stau lângă ele. Îi zâmbesc lui Putin și vorbesc de bună voie despre viața lor privată în fața camerelor.

Utilizatorii de internet l-au recunoscut pe unul dintre „soldați”

Un bărbat în special, prezentat drept soldat, a atras atenția internauților. Acesta i-a mărturisit dictatorului că are o soție și un copil. S-a discutat pe rețelele de socializare dacă nu cumva acest bărbat a apărut cu câțiva ani mai devreme într-un alt material, tot alături de Putin. Atunci președintele Rusiei a vizitat o fabrică rusă.

Soldați ruși „răniți”, dar fără semne de răni

Putin vorbește cu unul dintre ei care seamănă izbitor cu muncitorul cu care a vorbit în 2017, a comentat un utilizator Twitter.
Totuși, acesta nu este singurul indiciu. Au existat tot pe Twitter informații că bărbatul este asemănător cu unul dintre ofițerii FSB, în compania căruia apare Vladimir Putin , deși foarte rar.

*Înregistrarea nu ar fi fost făcută într-un spital din Moscova

Pe web au apărut și mai multe ipoteze potrivit cărora întreaga înregistrare a fost de fapt pusă în scenă , iar oameni din anturajul lui Putin au jucat rolul de soldați răniți pentru fotografii. De fapt, materialul nu ar fi fost produs deloc într-un spital din Moscova. Putin însuși ar fi fost într-un buncăr tot timpul, undeva în Urali.

”Puterea propagandei rusești… Coafura proaspătă… barbă rasă și… fără cearșaf pe paturi? Camera și actorii sunt poziționați astfel încât Putin să pară mai înalt decât toți ceilalți. Este atât de artificial…”, spune un alt utilizator de Twitter.

Internauții analizează cele mai mici detalii din imagini. Unii au văzut diferențe în forma nasului soldatului și a muncitorului. Alții subliniază poziția rigidă a lui Vladimir Putin, poziție care ar demonstra că poartă o vestă antiglonț pe sub halatul alb.

*Vladimir Putin și mirese false

Speculațiile despre înregistrările și fotografiile cu Putin nu sunt nimic nou. De exemplu, în 2016, internauții au descoperit că presupusele mirese cu care Putin se fotografiase în timpul Sărbătorii de la Moscova din Piața Roșie și pe care dictatorul trebuia să le întâlnească întâmplător, erau de fapt modele. „Fake de stat: mirese false la Moscova, pescari falși pe Ilmen (lacul unde Putin s-a întâlnit cu pescari – n.red.). Putin însuși este real?” – a ironizat atunci unul dintre internauți pe Twitter.

La rândul său, după izbucnirea războiului pe scară largă din Ucraina, Putin trebuia să apară pe un șantier. Și în acest caz, au existat și suspiciuni că ar fi vorba despre o punere în scenă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *