Putin anunță despre modernizarea armatei ruse
Vladimir Putin a anunţat o modernizare a armatei ruse în discursul anual despre starea naţiunii, pe care l-a rostit marţi în faţa camerelor reunite ale parlamentului federal cu trei zile înaintea marcării unui an de când a declanşat invazia în Ucraina, relatează Dpa și Agerpres.
”Nivelul de echipare a forţelor de descurajare nucleară ale Rusiei cu cele mai noi sisteme este în prezent de 91,3%”, a declarat Putin în discursul său despre starea naţiunii transmis de televiziunea de stat. ”Acum… ţinând cont de experienţa noastră acumulată – trebuie să atingem un nivel atât de înalt de calitate în toate segmentele forţelor armate”, a adăugat el.
În acest context, Putin a cerut introducerea unor tehnologii mai moderne în producţia de armament, în baza experienţei campaniei militare în Ucraina.
”Vom introduce în mod intens cele mai avansate tehnologii care să asigure creşterea potenţialului calitativ al armatei şi Marinei. Avem mostre de arme şi echipamente în fiecare dintre aceste segmente”, a afirmat şeful statului rus, potrivit căruia, multe dintre acestea ”depăşesc performanţele unor arme similare străine”.
Provocarea cu care se confruntă în prezent producătorii ruşi de arme este să asigure ”producţia în masă” a acestora.
Din punctul de vedere al Kremlinului, războiul împotriva Ucrainei nu a avut succes în ultimele luni. Observatorii internaţionali spun că armata Rusiei se confruntă cu probleme serioase, mai ales în ceea ce priveşte echipamentul său militar.
Permisie de două săptămâni la fiecare şase luni pentru militarii ruşi care luptă în Ucraina
Militarii ruşi care luptă în Ucraina vor beneficia de o permisie de două săptămâni la fiecare şase luni, a anunţat Putin, care cu câteva momente înainte declarase că ”pas cu pas” Rusia îşi va atinge obiectivele militare în ţara vecină, potrivit EFE.
În acelaşi timp, Vladimir Putin a recunoscut că nu au fost rezolvate toate problemele de care se plâng cei mobilizaţi şi voluntarii. Este vorba de lipsa echipamentelor, indemnizaţiilor, a asistenţei medicale şi alte probleme pe care combatanţii le-au denunţat, a precizat el.
În acest sens, el a propus crearea unui fond de stat care să fie dedicat acordării de ”ajutor individualizat” veteranilor campaniei militare, familiilor soldaţilor căzuţi în Ucraina. ”Încă din acest an, birourile fondului vor fi deschise în toate regiunile Rusiei” a anunţat el.
Rusia a convocat toamna trecută peste 300.000 de persoane ca parte a unei mobilizări militare parţiale. Totodată, la începutul acestui an, au circulat informaţii despre un posibil al doilea val al mobilizării, care a fost negat de autorităţi.
Putin şi-a susţinut discurs în faţa membrilor Adunării Federale şi a conducerii militare a ţării într-o sală din Gostinnîi Dvor, un centru de evenimente din Moscova. Au asistat de asemenea personalităţi ale vieţii culturale şi religoase ruse, precum şi soldaţi care au participat la campania din Ucraina.
Putin lasă deschisă posibilitatea unei noi candidaturi
Totodată, preşedintele rus a lăsat marţi deschisă posibilitatea pentru o nouă candidatură a sa la alegerile prezidenţiale din 2024, notează EFE.
”Aş dori să subliniez că alegerile, atât cele locale şi regionale din septembrie a.c., cât şi cele prezidenţiale din 2024 se vor desfăşura în strictă conformitate cu legea, prin respectarea tuturor procedurilor constituţionale democratice”, a declarat Putin.
Adresându-se celor două camere reunite ale parlamentului federal pentru prima oară în aproape doi ani, Putin s-a referit la controversata reformă constituţională din 2020, care îi va permite să candideze din nou în 2024 şi 2030.
Putin, în vârstă de 70 de ani, a venit la putere în 2000, a fost reales în 2004, a ocupat apoi timp de patru ani funcţia de prim-ministru. El a revenit la Kremlin în 2012 şi a fost reales din nou în 2018.
Unii analişti sugerează că, în cazul unei înfrângeri în campania militară din Ucraina sau al instituirii legii marţiale, alegerile prezidenţiale ar putea fi amânate pe termen nedefinit.
Liderul încarcerat al opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a afirmat cu o zi înainte că Rusia suferă o ”înfrângere militară” în toată regula în Ucraina şi a prezentat un program politic pentru o perioadă postbelică fără Putin.
Navalnîi, care ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani de închisoare, a pledat pentru ”demontarea” la urnele de vot a ceea ce el a numit ”dictatura” lui Putin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!