CSI / RusiaExterne

Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai. Rușii scot din depozite tancuri și le duc în zonele ocupate

Statele Unite au „informații credibile”, conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile separatiste din estul Ucrainei la mijlocul lunii mai. Conform acestora, ar exista și planuri pentru crearea unei „republici populare” și la Herson, pentru o eventuală anexare, de asemenea, la Rusia. Oțelăria Azovstal se află sub foc constant de la începutul zilei de luni, acolo fiind încă blocați aproximativ 100 de civili, inclusiv femei și bătrâni, și aproximativ 20 de copii.

Rusia susține că a lovit cu rachete un aeroport din Odesa folosit pentru înarmarea Ucrainei

ACTUALIZARE 15:15 Ministerul Apărării de la Moscova a comunicat marţi că Rusia a lovit cu rachete un aerodrom militar de lângă Odesa, unde Ucraina primea armament occidental, transmite Reuters.

„Rachete de înaltă precizie Onyx au lovit un centru logistic la un aerodrom militar din regiunea Odesa, pe unde se livrau arme străine”, arată un comunicat al ministerului, precizând că ”au fost distruse hangare unde se aflau drone Bayraktar TB2, precum şi rachete şi muniţie din SUA şi ţări europene”.

Forţele ruse au lovit cu rachete şi cu artileria şi alte obiective din Ucraina, inclusiv centre de comandă, depozite de armament şi un sistem de rachete antiaeriene S-300, notează Agerpres.

Guvernatorul regiunii ucrainene Odesa, Maksim Marcenko, a declarat că oraşul a fost lovit luni seara cu o rachetă, iar atacul s-a soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi.

Stocurile de rachete ale SUA se epuizează. Vor putea americanii să aprovizioneze în continuare Ucraina cu armele de care are nevoie?

ACTUALIZARE 15:04 Avioanele decolează aproape zilnic de la baza Dover a forțelor aeriene americane: Aeronave C-17 încărcate cu rachete Javelin, Stinger, obuziere și alte materiale care sunt trimise în Europa de Est pentru a aproviziona armata Ucrainei în lupta ei împotriva invadatorilor ruși, scrie PBS.

Pe măsură ce stocurile de rachete din depozitele americane se epuizează, va putea SUA să continue să aprovizioneze Ucraina cu armele de care are nevoie fără să-și compromită propria capacitate de apărare? 

Impactul crucial al acestor arme este exact ceea ce președintele american Joe Biden vrea să scoată în evidență marți când urmează să viziteze uzina Lockheed Martin din Alabama, acolo unde sunt construite armele antitanc Javelin, atât de importante pentru ucrainenii care luptă împotriva rușilor pe front.

Dar vizita lui Biden evidențiază și o situație care devine din ce în ce mai îngrijorătoare pe măsură ce războiul se prelungește tot mai mult: Va putea SUA să continue aprovizionarea Ucrainei cu arme cu aceeași rapiditate cu care a făcut-o și până acum, fără să-și compromită propria capacitate de apărare, în special dacă vor izbucni noi conflicte cu Coreea de Nord, Iran și în alte zone „fierbinți” ale lumii?

Putin ar putea declara oficial război Ucrainei

ACTUALIZARE 14:08 Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara, în mod oficial, război Ucrainei în 9 mai, o mișcare care ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care eforturile pentru invadarea Ucrainei continuă să se clatine, consideră oficiali americani și occidentali, citați de CNN.

9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează înfrângerea naziștilor în 1945.

Oficialii occidentali au crezut de mult că Putin va valorifica semnificația simbolică și valoarea propagandistică a acelei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, o escaladare majoră a ostilităților – sau ambele.

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume că Putin declară oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, Putin a insistat să se refere la conflictul care a intrat în a treia luna ca la o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv în Rusia cuvinte precum „invazie” și „război”.

O declarație oficială de război ar putea susține sprijinul public pentru invazie. De asemenea, potrivit legii ruse, i-ar permite lui Putin să mobilizeze forțele de rezervă și recruții, de care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unui deficit tot mai mare a trupelor. 

Forțele ruse blochează lângă Berdiansk 2.000 de locuitori din Mariupol

ACTUALIZARE 13:40 Circa 2.000 de locuitori din Mariupol, care s-au adunat în apropiere de localitatea Berdiansk, nu au reuşit încă să ajungă în Zaporojie, oraşul ucrainean unde se refugiază majoritatea locuitorilor din zonă, iar autorităţile s-au organizat pentru primirea lor, întrucât trupele ruse le blochează accesul, a declarat Vadim Boicenko, primarul portului Mariupol, din sud-estul Ucrainei, relatează EFE, Unian şi Ukrinform cu referire la Digi24.ro.

„Ne aşteptam ca astăzi să aibă loc evacuarea de pe centura de lângă Berdiansk. Acolo astăzi s-au adunat circa 2.000 de locuitori din Mariupol şi aşteaptă să fie evacuaţi. Această evacuare este de două săptămâni aşteptată, iar noi am anunţat începutul ei. Dar trupele inamice ruse ne dau peste cap planurile şi nu permit cetăţenilor noştri să ajungă în Zaporojie’, a declarat Boicenko.

Un prim convoi cu 100 de civili a sosit duminică în Zaporojie, dar câteva mii au rămas pe drum fără să poată să ajungă în acest oraş, aflat sub controlul autorităţilor de la Kiev.

Operaţiunile de evacuare se desfăşoară în coordonare cu Naţiunile Unite şi Crucea Roşie Internaţională şi noi coridoare umanitare au fost convenite cu partea rusă pentru marţi.

Or, până în prezent doar trei din cele 14 autobuze planificate pentru această operaţiune au reuşit să ajungă în teritoriul aflat sub control ucrainean, potrivit primarului din Mariupol.

Între oraşul-port asediat şi Zaporojie este o distanţă de 220 km, dar e un traseu foarte dificil. Primul tronson constă în atingerea aşa-numitului ”inel” format din Berdiansk, Tokmak şi Vasilivka prin coridoare umanitare, pentru a putea continua mai târziu spre Zaporojie, mai la nord.

La Mariupol, potrivit lui Boicenko, mai rămân 100.000 de locuitori, care aşteaptă şi ei să fie evacuaţi. El a adăugat că 200 de civili se ascund în tunelurile de la combinatul siderurgic Azovstal, unde se află şi sute de combatanţi ai batalionului Azov.

De îndată după evacuarea primului convoi duminică, un atac masiv a fost declanşat de forţele ruse împotriva Azovstal – ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraşul-port – cu tancuri, artileria grea, cu nave care s-au apropiat de ţărm, a mai spus primarul ucrainean al Mariupolului, unde forţele ruse au început să-şi instaleze propria administraţie.

Volodimir Zelenski: Liderii ruşi au uitat toate lecţiile celui de-Al Doilea Război Mondial. Sau poate nu le-au învățat niciodată

ACTUALIZARE 09.10 Liderii ruşi au uitat toate lecţiile celui de-Al Doilea Război Mondial sau poate că nu le-au învățat niciodată, a fost reacția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la declarațiile controversate făcute de ministrul de Externe de la Moscova. 

„Cum a putut să spună acest lucru în ajunul aniversării victoriei asupra nazismului? Aceste cuvinte înseamnă că principalul diplomat al Rusiei dă vina pe poporul evreu pentru crimele naziste. Fără cuvinte. Un astfel de impuls antisemit al ministrului lor înseamnă că Rusia a uitat toate lecțiile din cel de-al Doilea Război Mondial sau poate că nu a învățat niciodată aceste lecții”, a declarat liderul de la Kiev. 

SUA spun că au informații că Rusia intenționează să anexeze Donbas-ul și să creeze o nouă „republică populară” la Herson

ACTUALIZARE 00:28 Statele Unite au „informații foarte credibile”, conform cărora Rusia va încerca să anexeze regiunile separatiste din estul Ucrainei la mijlocul lunii mai. Conform acestora, ar exista și planuri pentru crearea unei „republici populare” și la Herson, pentru o eventuală anexare, de asemenea, la Rusia, scrie CNN.

Afirmațiile au fost făcute de ambasadorul american la OSCE.

„Informațiile arată că Kremlinul plănuește să fabrice referendumuri pentru alipirea la Rusia, cândva la mijlocul lunii mai și că au un plan similar și pentru regiunea Herson”, a spus ambasadorul Michael Carpenter.

Carpenter a adăugat că Rusia răpește cetățeni și oficiali locali din zone pe care le-au ocupat în estul și sudul Ucrainei  pentru a-i înlocui cu „grupuri loiale Moscovei”.

De asemenea, rușii ar răpi directori de școli, jurnaliști, activiști locali și oficiali municipali.

„Mai recent, au apărut informații că ocupanții ruși au tăiat internetul și accesul la telefonie în aceste regiuni pentru a opri transmiterea de informație”, a mai spus Carpenter.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *