CSI / Rusia

Putin calcă tot mai apăsat pe urmele dictatorului sovietic Stalin. Rusia a adoptat legea care permite naționalizarea locuințelor a milioane de ucraineni din teritoriile ocupate

Parlamentul de la Moscova a aprobat proiectul de lege care le permite în practică autorităților ruse să naționalizeze locuințele a milioane de ucraineni din teritoriile pe care forțele sale armate le-au ocupat, transmite Hotnews.

Proiectul legislativ a fost adoptată marți, 22 noimebrie, de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus și publicat pe site-ul său.

Actul normativ a fost propus la sfârșitul lunii septembrie de către Irek Fayzullin, ministrul rus al Construcțiilor, proiectul stipulând că autorităților din „entitățile constitutive” ale Rusiei sunt autorizate să ia în primire și să utilizeze „spații rezidențiale nerevendicate” pentru a le pune la dispoziție celor aflați pe lista de așteptare pentru primirea unei locuințe.

„Se introduce un proiect de lege care stabilește dreptul subiecților, pe baza unei decizii a unui înalt funcționar, de a accepta și de a folosi spații de locuit care nu sunt solicitate de cetățeni pentru a oferi locuințe cetățenilor față de care statul are obligații”, a spus Fayzullin la o ședință a guvernului de la Moscova ce a avut loc pe 28 iulie.

Acesta a susținut că locuințele naționalizate vor fi acordate cu prioritate veteranilor de război, membrii familiilor veteranilor morți, persoanelor cu dizabilități și familiilor lor, celor afectați de accidente și dezastre naturale și altor categorii vulnerabile.

„Ei bine, există obligații față de militari și persoanele cu dizabilități. Va fi mai ușor ca acest lucru să fie făcut prin decizia șefilor entităților constitutive ale Federației Ruse”, i-a dat dreptate premierul Mihail Mișustin în cadrul aceleiași ședințe de guvern.

Cum a pregătit Rusia naționalizarea locuințelor ucrainenilor

În esență proiectul de lege le permite autorităților ruse să exproprieze fără despăgubiri locuințele ucrainenilor din teritoriile ocupate care au fugit din calea războiului. Potrivit Moscovei, teritoriile ucrainene ocupate din regiunile Herson, Donețk, Lugansk și Zaporojie, au devenit oficial „subiecți” ai Rusiei după proclamarea anexării lor la sfârșitul lunii septembrie.

Formal, parlamentul rus a adoptat pe repede-înainte un proiect de lege după proclamația făcută de Putin pe 30 septembrie, acesta fiind adoptat în doar câteva zile și ajungând pe biroul dictatorului rus în data de 5 octombrie, când l-a semnat.

În ceea ce privește actul normativ privind „utilizarea spațiilor rezidențiale nerevendicate”, acesta a ajuns în parlamentul rus în luna august.

Andrei Klișas, președintele Comisiei pentru legislație constituțională din cadrul Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus, a fost primul oficial de la Moscova care a vorbit deschis despre obiectivul real al proiectului legislativ.

„Avem nevoie de o bază legală clară pentru confiscarea proprietăților străine, în special proprietățile ucrainene din Rusia și teritoriile eliberate ale Ucrainei. Această problemă ar trebui să fie discutată în detaliu cu guvernul în toamnă”, a scris acesta pe 8 august pe canalul său de Telegram.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *