CSI / Rusia

Putin îl trimite pe comandantul Flotei Pacificului să facă „educație patriotică” după inspecția-fulger a lui Șoigu

Comandantul Flotei Pacificului, amiralul Serghei Avakyants, a fost demis la mai puțin de o săptămână după o inspecție surpriză a pregătirii de luptă.

Avakyants a fost transferat într-o nouă funcție – șef de stat major care supervizează centrele militare de pregătire sportivă și de educație patriotică, a declarat Yury Trutnev, viceprim-ministru și trimis prezidențial în Districtul Federal de Est Îndepărtat.

„Perioada pregătitoare se apropie de sfârșit, în timpul căreia am creat o structură centralizată care va oferi sprijin metodologic pentru activitățile centrelor regionale și va coordona activitatea acestora. Această structură centrală, în esență, cartierul general pentru îndeplinirea sarcinii stabilite de președinte, va fi condusă de amiralul Avakyants, care până de curând a comandat Flota Pacificului”, a declarat Trutnev.

În urmă cu mai puțin de o săptămână, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat o inspecție surpriză a Flotei rusești din Pacific. Principalul obiectiv al inspecției, care a fost condusă de amiralul Nikolay Yevmenov, comandantul Marinei ruse, a fost acela de a ”consolida capacitatea” de a respinge o agresiune din partea unui posibil inamic.

Amiralul, în fruntea Flotei Pacificului de mai bine de un deceniu

Potrivit lui Șoigu, la manevre au participat 25.000 de soldați, 167 de nave de război și de sprijin, inclusiv 12 submarine, precum și avioane și elicoptere.

„Obiectivul principal al acestei inspecții este de a crește abilitatea Forțelor Armate de a respinge agresiunea unui inamic probabil din direcția oceanului și a mării”, a afirmat Șoigu într-o intervenție la televiziunea de stat.

În urma inspecției Flotei rusești din Pacific, Vladimir Putin a declarat, în cadrul unei întâlniri cu Șoigu, că forțele armate au acordat prioritate direcției ucrainene, dar „nimeni nu a anulat sarcinile de dezvoltare a marinei”.

Amiralul Avakyants a fost numit comandant al Flotei rusești din Pacific în mai 2012, iar înainte de aceasta a lucrat la cartierul general al Flotei de Nord și ca prim-adjunct al comandantului Flotei din Pacific. El a fost înaintat în gradul de amiral în decembrie 2014.

Sistemul de apărare Kamchatka, testat în premieră

În timpul inspecției surpriză a flotei, Rusia ar fi testat pentru prima dată sistemul de apărare modernizat Kamchatka, au declarat pentru Izvestia surse din cadrul Ministerului Apărării.

Potrivit acestora, sistemul de apărare al peninsulei a demonstrat o fiabilitate și o eficiență ridicată în protejarea coastei atât de atacurile aeriene, cât și de cele maritime.

De asemenea, pentru prima dată, armata rusă ar fi testat capacitatea tuturor submarinelor de a părăsi bazele din Kamchatka și a exersat protecția acestora de-a lungul întregului traseu către zonele țintă.

Kremlinul a descris verificarea flotei ca fiind „un antrenament de rutină al armatei și o practică de rutină” care nu are legătură cu extinderea NATO.

Vladimir Putin amenință cu folosirea flotei ruse

Președintele Rusiei, Vladimir Putin a discutat cu Serghei Șoigu, ministrul său al Apărării, despre posibilitatea folosirii forțelor navele ale Rusiei în diferite direcții din cauza situației cu „încercuirea turbulentă” a țării în multe zone, relatează TASS.

„Mediul nostru este foarte turbulent în multe zone, este plin de situații de conflict, conflicte regionale. Cu toții cunoaștem bine geografia acestor conflicte regionale. Exact despre asta s-a discutat”, a explicat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spusele lui Putin.

El a precizat că președintele rus s-a întâlnit cu Serghei Șoigu în cursul zilelor de duminică şi luni.

„De fapt Putin s-a întâlnit şi cu Şoigu ieri, iar astăzi [ministrul Apărării] a fost la raport”, a explicat Dmitri Peskov.

Comentariile sale vin după ce presa de stat rusă a relatat că la o întâlnire dintre Putin și șeful forțelor armate ruse, președintele rus a remarcat că, printre altele, forţele navale ale țării, „pot fi folosite desigur în conflicte, în orice direcţie”.

Putin i-a mai cerut lui Șoigu să aibă în vedere acest lucru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *