Actualitate

Putin nu mai poate aștepta. Kremlinul a amânat din nou referendumurile privind anexarea teritoriilor ucrainene – acum pentru 4 noiembrie. De ce Moscova nu reușește să facă nimic cu acest vot

Aceasta este o dată istorică care ne unește pe toți. Ne unește pe toți în spațiul lumii rusești la care visează locuitorii din Donbas și din teritoriile eliberate. Ar fi corect și simbolic să organizăm referendumuri chiar în această zi.

Secretarul consiliului general al Rusiei Unite și prim-vicepreședinte al Consiliului Federației, Andriy Turchak, a făcut o astfel de declarație la 7 septembrie. El a declarat că referendumurile privind “aderarea la Rusia” a autoproclamatelor LNR și DNR, precum și a teritoriilor din regiunile ucrainene Zaporizhzhya și Kherson ocupate de trupele rusești, “ar fi corecte și simbolice” să aibă loc pe 4 noiembrie, de Ziua Unității Naționale.

Este pentru prima dată când un politician rus de un nivel atât de înalt menționează o dată anume pentru referendumurile pe care Kremlinul dorește să le organizeze în teritoriile ucrainene. Anterior, doar reprezentanții administrațiilor pro-ruse din teritoriile ocupate au speculat în mod deschis cu privire la dată – au spus că votul ar trebui să aibă loc în septembrie.

Așa cum TIMPUL a scris anterior, în primele săptămâni ale războiului, Kremlinul era încrezător că referendumurile ar putea avea loc încă de la sfârșitul lunii aprilie. Dar ofensiva rusă a eșuat și, ca urmare, votul a fost amânat mai întâi pentru mijlocul lunii mai și apoi pentru toamnă. Cea mai probabilă dată, potrivit surselor apropiate administrației prezidențiale ruse (AP), a fost 11 septembrie, ziua unică de vot în Rusia, potrivit presei din Rusia..

La mijlocul lunii august, a devenit clar că nici Kremlinul nu va putea pune în aplicare acest plan. La momentul respectiv, presa rusă anunța că situația din DNR este principalul obstacol în calea organizării referendumurilor. Trupele rusești și forțele autoproclamatei republici ocupă aproximativ 60% din teritoriul regiunii Donețk – deși oficialii locali au declarat în repetate rânduri că un referendum privind “aderarea la Rusia” va avea loc numai dacă vor reuși să preia controlul întregii regiuni (în limitele administrative ucrainene). Cu toate acestea, “forțele aliate” au făcut puține sau niciun progres în ultimele luni.

Kremlinul a luat în considerare și un alt scenariu, în care anexarea ar avea loc în două etape: mai întâi, teritoriile ocupate din regiunile Kherson și Zaporizhzhya, apoi DNR și LNR. Această opțiune a fost abandonată din cauza unei contraofensive ucrainene în direcțiile Kherson și Harkov.

Kremlinul a stabilit acum un “termen limită unic”: potrivit acestuia, referendumurile din toate teritoriile ocupate trebuie să aibă loc simultan – la 4 noiembrie. Cu toate acestea, mai multe voci din Rusia, apropiați de PA au precizat că, chiar și în circumstanțele actuale, ar prefera să nu anunțe deschis data exactă, deoarece situația de pe linia frontului este greu de anticipat.

Au existat două motive pentru a se conveni asupra unui “termen unic”.

  • Prima, potrivit surselor, este că Vladimir Putin a cerut acest lucru: “Îl mănâncă să organizeze referendumurile. Pe de altă parte, președintele înțelege că este dificil să le rețină pentru moment. De aceea a dorit o dată până la care toată lumea să se angajeze în mod deschis și oficial în acest sens. Altfel, aveam sentimentul că [referendumurile] sunt mereu amânate.” Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, răspunzând la o întrebare a presei dacă Putin dorește ca referendumurile să aibă loc cât mai curând posibil, a declarat că acestea “depind de decizia oamenilor care locuiesc în acele teritorii”.
  • Al doilea motiv, potrivit infrormațiilor din presa rusă, este că până și locuitorii pro-ruși din teritoriile ocupate sunt îngrijorați pentru că votul pentru “aderarea la Rusia” este mereu amânat: “Oamenii au sentimentul că totul nu este de încredere.” Kremlinul speră acum că, atunci când va auzi data exactă, locuitorii acestor teritorii vor decide că “nu a fost luată din tavan” – și “se vor calma”.

În același timp, potrivit a trei surse Meduza apropiate Kremlinului, PA este pregătită din punct de vedere tehnologic pentru organizarea referendumurilor – inclusiv pentru dezvoltarea campaniei electorale în teritoriile ocupate și întocmirea listelor de membri ai comisiilor electorale care vor număra rezultatele votului. Cu toate acestea, interlocutorii au remarcat că forțele de securitate rusești care lucrează în teritoriile ocupate (de exemplu, reprezentanți ai FSB și ai Rosgvardia) consideră din ce în ce mai mult referendumurile ca fiind “o risipă inutilă de energie și resurse”.

Șeful administrației ruse din Crimeea, Serghei Aksyonov, a exprimat același punct de vedere la 8 septembrie: “În opinia mea, în situația actuală, poate fi destul de logic și rezonabil să anexezi teritorii fără referendumuriCrimeea a avut un referendum absolut legal, care a respectat toate normele legale, dar puțini oameni l-au recunoscut oricum. Recunoașterea sau nerecunoașterea de către anumite state nu depinde de modul în care aceste teritorii vor fi anexate. Este o chestiune de voință politică.

Kremlinul – cel puțin deocamdată – nu împărtășește acest punct de vedere. Printre alții, Serghei Kiriyenko, șeful blocului politic AP, care este considerat actualul “curator al Donbassului” de la Kremlin și care se presupune că vrea să-și dovedească eficiența în fața lui Putin prin referendumuri, insistă pentru organizarea votului.

Unul dintre interlocutorii lui Meduza, apropiat de AP, descrie comportamentul lui Kiriyenko în felul următor: “El, prin intermediul “administrațiilor civil-militare” [din teritoriile ocupate], trimite periodic semnale că totul este pregătit din punct de vedere tehnic [pentru “anexare]. Singura problemă este legată de ieșirea la granițele regiunii Donețk – dar aceasta este în mâinile forțelor de securitate [armata]. Kiriyenko nu comandă armata.

Sursa: meduza, traducere: TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *