Actualitate

Putin susține că contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost semnat „după condițiile moldovenești”. Ce spune Spînu

Joi, 27 octombrie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost semnat „după condițiile moldovenești”. Potrivit acestuia, șeful concernului rus, Alexei Miller, s-ar fi consultat cu el înainte de a fi luată o decizie. Andrei Spînu a confirmat acest lucru, în cadrul unei emisiuni de la TV8, dar a ținut să precizeze că în lunile septembrie și octombrie, s-a propus prelungirea acelui contract, dar „formula nu a fost acceptată”, transmite TV8.

„Partea moldovenească nu a fost de acord cu poziția Gazpromului și a insistat pe prețuri preferențiale. Gazpromul s-a încăpățânat. Apoi, domnul Miller m-a contactat, mi-a zis poziția sa și a spus că consideră punctul său de vedere corect. 

L-am rugat să meargă în întâmpinarea părții moldovenești, având în vedere posibilitățile financiare ale Republicii Moldova. El nu a fost chiar de acord, nu prea era de acord cu mine, dar mi-a ascultat părerea și Gazprom a mers în întâmpinarea Republicii Moldova și a încheiat contractul după condițiile moldovenești”, a declarat Putin.

Andrei Spînu a menționat că formula din contract „a fost propusă de partea noastră”, dar că pentru prelungirea contractului, nu a fost acceptată acea formulă.

„Da, noi am reușit să obținem un contract bun atunci și avem un contract bun. Formula care a fost propusă în contract a fost propusă de partea noastră, pentru că Gazprom insista pe preț de piață”, a subliniat Spînu.

„În septembrie și toată luna octombrie, noi am propus ca acel contract să fie prelungit. Această formulă nu a fost acceptată și noi am găsit acel compromis în care 30% să fie spot pe timp de iarnă 70% petrol, iar vara să nu acceptăm 100% spot, dar am introdus acele 30% preț de petrol”, a adăugatE el.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *