Actualitate

R. Moldova a pierdut două dosare la CEDO, pentru tratament inuman

Doroșeva a pretins că a fost maltratată de ofițerii de poliție, până a fi adusă la sectorul de poliție, iar acest fapt a fost confirmat după eliberarea acesteia din detenție, când a fost examinată de medici, fiind constatate numeroase leziuni pe față, mâni și coapse, comoție și nasul rupt. Femeia a fost reținută de către ofițerii de poliție în stradă în noiembrie 2009, fiind suspectată de posesia drogurilor. Ea a fost dusă la poliție, unde a stat până dimineață.

În ianuarie 2010 reclamanta a depus o plângere penală la procuratură, care a fost respinsă de 2 ori, în primul caz când procuratura a concluzionat că leziunile puteau fi cauzate ca urmare a căderii și în al doilea caz pe motivul existenței discrepanțelor în documentele medicale. Ordonanțele procuraturii au fost menținute de judecătorul de instrucție în noiembrie 2011.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea articolului 3 din Convenție, sub aspect material și procedural, notând că la eliberarea reclamantului din detenție pe corp au fost constatate numeroase leziuni. Dat fiind faptul că Guvernul nu a prezentat o explicație a leziunilor reclamantului, Curtea a concluzionat că acestea au apărut în rezultatul maltratării în custodia poliției.

Curtea a notat în continuare că după primirea plângerii, procuratura nu a întreprins nici un pas decisiv pentru a investiga circumstanțele respective și s-a mulțumit cu acceptarea, fără nici o rezervă, a declarațiilor ofițerilor de poliție.

Curtea a acordat reclamantului 12,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral.

Într-un alt caz, de viol. Reclamanta I.P. nu şi-a găsit dreptate în instanţele naţionale, plângerea fiind respinsă de procuratură. Invocând articolul 3 din Convenție, interzicerea tratamentului inuman și degradant, articolul 8 din Convenție, dreptul la respectul vieți private, reclamantul s-a plâns de lipsa unei investigații eficiente a plângerii privind violul și invocând articolul 13 din Convenție, lipsa remediilor naționale penale sau civile pe marginea plângerii privind violul și pentru ineficiența investigației.

Curtea a constat, în unanimitate, violarea Articolului 3 din Convenție, sub aspect procedural, notând că investigația efectuată de către procurori a fost viciată de câteva ori. Curtea a acordat reclamantului 10,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 2,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

sursa: abcnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *